Läs senare

Lärarfacken lämnar löneyrkande i december

AvtalLärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kommer att lägga ett gemensamt avtalsyrkande inför den kommande kommunala avtalsrörelsen i december. Det har förbunden enats om vid ett gemensamt möte.

av Stefan Helte
08 sep 2017
08 sep 2017

Lärarfackens avtal i kommunerna löper ut den 31 mars 2018. Förberedelserna för det nya avtalet är nu i full gång.

De både organisationernas förbundsstyrelser träffades första gången redan i april. På onsdagen hade de ett nytt gemensamt möte, ett så kallat fullmäktige.

Mathias Åström, Lärarförbundet.

– Det finns en stor samstämmighet om att vi måste fortsätta få upp lönerna, rensa i lärarnas arbetsuppgifter och arbeta med verksamhetsutveckling, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Blir det ett fortsatt sifferlöst avtal?

– Det återstår att se.

Förbundsstyrelserna ska träffas igen den 22 november. Avsikten är att då kunna komma överens om ett gemensamt avtalsyrkande som ska överlämnas till Sveriges Kommuner och Landsting under december.

I år är första gången förbunden samlas till fullmäktigemöten sedan avtalsrörelsen 2012. När det avtalet löpte ut 2016 enades fack och arbetsgivare om att förlänga det gamla avtalet ytterligare två år. Och det gjordes långt innan det då gällande avtalet löpte ut.

Men den här gången blir det sannolikt ingen förlängning, utan en mer traditionell avtalsrörelse.

– Ska jag utveckla något så skulle jag säga att det troligen blir så, säger Mathias Åström.

 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin