Läs senare

Lärarfacken vill ha skarpare kontroller av religiösa friskolor

Såväl Lärarförbundet som Lärarnas riksförbund ställer sig frågande till Jan Björklunds utspel, men betonar samtidigt vikten av vassare kontroller av de konfessionella friskolorna.

13 sep 2016

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand konstaterar i en kommentar till Jan Björklunds utspel att även regeringen flaggat för att kontrollen behöver skärpas när det gäller skolor med konfessionell inriktning. Hon poängterar att religiösa eller konfessionella inslag inte får förekomma under skoltid. De inslagen ska ske utanför skoltid. 

– Vi vill att kontrollen ska fungera så att det efterlevs. Vår hållning är att alla skolor ska ha samma krav på sig, säger hon.

Däremot förstår hon inte Liberalernas argumentation där de vill förbjuda nya friskolor med konfessionell inriktning men låta gamla vara kvar. 
 

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, håller med om det:

– Det känns som lite dubbelmoral. Där får Liberalerna nog bestämma sig. För oss är det viktiga att undervisningen ska vara fri från konfessionella inslag i alla skolor och att lärarna ska ha den professionella friheten att lägga upp undervisningen, säger Åsa Fahlén.
 

Även Fahlén vill att tillsynen skärps. Hon ger exempel på en skola med konfessionell inriktning i Göteborg som år efter år fått kritik men ändå levt kvar.

– Ska man ha ett kontrollorgan så måste det vara betydligt vassare, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin