Läs senare

Lärarförbundet drar igång kampanj inför valet

VAL 2018Lärarförbundets valslogan ”lärareffekten” lanserades i hela landet på onsdagen. Förbundsstyrelsen besökte Farsta i södra Stockholm.

av Lenita Jällhage
24 maj 2018
24 maj 2018

Har du någon lärare som haft effekt på ditt liv? Den frågan och liknande fick besökare i Farsta centrum i södra Stockholm av ledamöterna i Lärarförbundets förbundsstyrelse på onsdagseftermiddagen.

Runt om i Sverige ordnade lokalt fackliga i Lärarförbundet under hela onsdagen olika frukostmöten, torgmöten eller möten med lokala politiker för att prata om vilken effekt lärare har.

Angelika Molander, Lärarförbundets förbundsstyrelse.

Anna-Maria Nilsson och Angelika Molander och resten av Lärarförbundets förbundsstyrelse valde att åka till Farsta centrum. Där pratade de bland annat med eleverna Nasri Yasim och Fatima Adirehman från Farsta grundskola. Nasri Yasim som vill bli arkitekt när han blir stor anser att bra lärare är jätteviktiga.

– De behövs för att jag ska kunna få ett bra yrke när jag blir stor och kunna försörja mig, säger han.

Line Isaksson har ett långt samtal med Thor Larsson från Skarpnäck om hans lärare på Komvux. Läraren var väldigt bra, men han hade ändå svårt att få ett bra jobb efter sina studier.

Många av FS-ledamöterna valde att filma de människor de pratade med. Angelika Molander samlade in olika berättelser men har själv erfarenhet av hur viktig en bra lärare kan vara.

– Jag växte upp med min mamma som arbetade inom hemtjänsten och två yngre systrar. Den enda litteratur som vi hade hemma var ett sportlexikon, men mamma tog med oss till biblioteket så jag blev en bokslukare, säger hon.

Skolan var hennes oas och när hon gick i femman fick hon en fantastisk lärare som hette Birgitta Danielsson. Hon engagerade sig enormt i alla sina elever och skickade hem små brev till var och en varje vecka.

– Hon blev väldigt betydelsefull för mig och jag blev så småningom den första i min släkt som studerade vidare på universitetet, och jag valde att själv studera till mellanstadielärare, säger Angelika Molander.

ur Lärarförbundets Magasin