Läs senare

Lärarförbundet får skadestånd efter kommunalt mbl-slarv

FörskolanLinköpings kommun införde nyligen en utökad rätt för barn att vistas i förskolan – upp till 20 timmar per vecka. Förändringen måste enligt mbl-lagen förhandlas med facket först, men det gjorde inte kommunen. Linköping har nu gått med på att betala skadestånd till Lärarförbundet, rapporterar Östgötacorrespondenten.

av Mats Thorén
01 dec 2017
01 dec 2017

För en månad sedan beslutade majoriteten (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna) i barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun att barn till studerande, föräldralediga eller arbetslös får rätt att vara i förskolan 20 timmar i veckan – en utökning från 15 timmar.

Beslutet väckte ett ramaskri bland kommunens förskollärare. Dagen efter skickades ett protestbrev till ansvariga politiker underskrivet av 28 förskollärare, skriver Östgötacorrespondenten. De protesterade mot att den utökade rätten inte åtföljdes av pengar till mer personal – inte mot ökningen av antalet timmar i sig. En av undertecknarna berättar att hon hör förskollärarkollegor tala om att säga upp sig.

– De orkar inte mer, säger hon till tidningen.

Lärarförbundet hade före nämndens sammanträde krävt att beslutet skulle skjutas upp tills kommunen var beredd att skjuta till mer pengar. Enligt fackets beräkningar skulle det krävas 180 nya förskollärare.

Men politikerna hävdade, enligt tidningen, att förändringen kunde göras utan ytterligare resurser. Beslutet togs utan att en risk- och konsekvensanalys hade gjorts. Kommunen anser att frågan är utredd eftersom 20-timmarsregeln redan testats på två förskolor.

Förändringen påverkar personalen och borde därmed förhandlats i enlighet med medbestämmandelagen (mbl), ansåg Lärarförbundet och krävde skadestånd på 75000 kronor. Linköpings kommun har nu gått med på att ersätta förbundet med 40000 kronor.

ur Lärarförbundets Magasin