Läs senare

Lärarförbundet: Förslaget om vinstbegränsning är symbolpolitik

Vinster i välfärdenLärarnas Riksförbund välkomnar uppgörelsen om begränsning av friskolornas vinster. Men Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand dömer ut den som ”symbolpolitik”.
– Jag är rädd att det här förslaget förlamar de viktiga åtgärder som krävs för att göra skillnad för svensk skola, säger hon till Lärarnas tidning.

av Stefan Helte
19 jan 2018
19 jan 2018
Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand har viss förståelse för att regeringen och Vänsterpartiet lägger fram förslaget om vinstbegränsning.

– Förslaget markerar mot det människor upprörs över, att det plockas ut för mycket pengar från friskolor och offentlig sektor. Men det här förslaget tar inte hand om den egentliga problematiken, det vill säga att vissa skolor överkompenseras medan andra skolor inte får det att gå ihop.

Borde förslaget alltså inte genomföras?

– Vi skulle hellre vilja ha en blocköverskridande och långsiktig överenskommelse om ett nytt finansieringssystem för skolpengen på plats. Ett system som riktar resurserna till de skolor som behöver dem bäst och som verkligen gör skillnad i lärares och elevers vardag. Nu riskerar vi i stället att fastna i symbolpolitik.

Hurdå symbolpolitik?

– Eftersom det inte finns någon majoritet i riksdagen för förslaget riskerar det att skapa en otroligt polariserad debatt, när vi borde rikta fokus om hur resurstillskotten till skolan ska säkras och vad som kan göras för att lösa lärarbristen.

Åsa Fahlén.

Lärarnas Riksförbund välkomnar uppgörelsen.

– Jag kan se att det ligger ett konstruktivt arbete bakom förslagen. Föräldrarnas och elevernas fria val av skola finns kvar samtidigt som skattepengarna används till det som de ska, säger förbundets ordförande Åsa Fahlén.

Ulla Hamilton.

Friskolornas riksförbund sågar inte oväntat förslaget och hävdar att det leder till omöjliga ekonomiska marginaler.

– Det kommer att bli ointressant att starta och driva skolor och förskolor. Regeringen och Vänsterpartiet verkar helt ointresserade av kvalitet, säger VD:n Ulla Hamilton.

 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin