Läs senare

Lärarförbundet kräver 22 miljarder extra av finansministern

NEDSKÄRNINGAR6 av 10 kommuner sparar på skolan. Nu kräver Lärarförbundet och ordföranden Johanna Jaara Åstrand nya pengar för att vända trenden.

av Emma Olsson
11 jun 2019
11 jun 2019
Lärarförbundet kräver 22 miljarder extra av finansministern
Magdalena Andersson och Johanna Jaara Åstrand. Foto: Anna-Karin Nilsson/EXP/TT och Marc Femenia/TT

En undersökning som Lärarnas tidning gjort med Lärarförbundets lokalavdelningar, visar att 6 av 10 kommuner lägger mindre på skolan i år än förra året.

Ute i landet samlar sig lärare, skolledare, förskollärare, lärare i fritidshem och barnskötare för att protestera mot besparingarna.

”När vi lärare talar om vikten av att investera i barns utbildning, så talar vi faktiskt inte i egen sak. Det handlar om hela landets framtid och välstånd”, skriver Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, i en debattartikel på SVT.

På onsdagen ska finansminister Magdalena Andersson (S) att presentera en analys av behoven inom välfärden de närmaste åren.

”Vi ser redan hur skolan och förskolan blöder”, skriver Johanna Jaara Åstrand.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) räknar med att kommunerna kommer att sakna 20 miljarder 2022.

”För att förhindra ytterligare dramatiska besparingar på skolan måste det komma in nya friska pengar. Staten behöver därför ta ansvar för att kommunerna kan genomföra det uppdrag som staten faktiskt ålägger dem, till exempel via Skollagen.” skriver Johanna Jaara Åstrand.

Därför kräver Lärarförbundet nu att staten tillför 10 miljarder kronor under 2020, och 6 miljarder kronor per år 2021 och 2022, utöver redan utlovade pengar.

”Runt om i hela landet hoppas nu lärare och skolledare desperat att regeringen ska komma med nödvändiga resursförstärkningar i höstens budgetproposition. Så, Magdalena Andersson, se till att kommunerna får de förutsättningar som de behöver för att driva välfärden” skriver Johanna Jaara Åstrand.

ur Lärarförbundets Magasin