Läs senare

Lärarförbundet lägger ner fem tidningar – och startar en ny

MedlemstidningarLärarförbundet lägger ner fem av sina tolv tidningar. Samtidigt startar förbundet en ny tidning för alla lärare i grundskolan.

av Stefan Helte
20 mar 2017
20 mar 2017
Läggs ned under 2018.

De fem ämnes– och skolformstidningar som ska läggas ned är Alfa, Origo, Uttryck, miVida och Fritidspedagogik.

– Det känns alltid tråkigt att lägga ner tidningar som är uppskattade. Men det är också roligt att kunna ge alla grundskollärare en egen tidning, säger Annica Grimlund, chef för Lärarförbundets tidningsavdelning.

Det är ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet, som har fattats av förbundsstyrelsen. Lärarförbundet tappade förra året ungefär 1500 yrkesaktiva medlemmar och har sedan 2011 tappat flera tusen yrkesaktiva.

Förbundet ska därför minska antalet anställda med 26 personer till 249 fram till den 1 januari 2019. För tidningsavdelningen innebär detta att nio personer ska bort, vilket motsvarar en fjärdedel av personalstyrkan.

Annica Grimlund.

– Jag och chefredaktörerna konstaterade att det här är så pass stora neddragningar att det inte går att använda osthyvel-metoden. Det räcker inte med att dra ner antalet sidor och antalet nummer, utan vi var tvungna att ta ett större grepp, säger Annica Grimlund.

Hon beklagar nedläggningen, eftersom ”tidningarna är bra, inspirerande och väldigt uppskattade av de lärare som de riktar sig till”.

– Beslutet är helt och hållet en ekonomisk fråga.

Finns det inte en risk att Lärarförbundet tappar ännu fler medlemmar nu?

– Jag hoppas att medlemmarna kommer att uppskatta den nya tidningen lika mycket som den tidning de redan har.

Hur ska ni tillfredsställa de lärargrupper som blir av med sin tidning?

– Genom att de får egna sidor i den nya grundskoletidningen. Tidningen ska dels ha gemensamma sidor för alla lärare i grundskolan, dels editionerade avdelningar som riktar sig till olika lärargrupper, till exempel lärare i matematik och till lärare i fritidshem.

Vad är bra med det här beslutet?

– Att alla lärare i grundskolan kommer att få en egen tidning. Det är ju ungefär 10 000 lärare i grundskolan som aldrig har haft en tidning som fokuserar på deras skolform.

De fem tidningarna ska vara avvecklade och den nya grundskoletidningen startad senast den 1 januari 2019.

– Så vi har god tid på oss att fundera på exakt hur det här ska gå till och att kommunicera till medlemmarna om vad som händer med deras tidningar, säger Annica Grimlund.

Hennes bedömning är att neddragningarna på tidningsavdelningen ska kunna klaras med naturlig avgång.

Beslutet i korthet

ur Lärarförbundets Magasin