Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Lärarförbundet öppnar för långt avtal

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén öppnar för ett flerårigt avtal. Avsikten är att få igenom kravet på högre löneökningar till lärarna än för andra grupper.

12 jun 2012

– Vi kommer inte att nöja oss med 2,6 procent. Ett längre avtal kan vara ett sätt att säkra att uppvärderingen av lärarna fortsätter under en längre tid, säger Eva-Lis Sirén till Ekot.

Ettåriga avtal med 2,6 procent i löneökning är den norm som har etablerats i årets avtalsrörelse och som lärarfacken nu försöker spräcka.

Enligt Ekot har arbetsgivare och fack diskuterat avtalslängder på fyra år eller mer. Sveriges Kommuner och Landsting välkomnar ett längre avtal, eftersom det ger stabilitet och möjlighet att utveckla skolan.

Lärarnas Riksförbund förklarar i ett pressmeddelande att ett flerårigt avtal måste ha "tydliga garantier" om en uppvärdering av lärarna.

– Det måste finnas inskrivet i avtalet och preciserat med nivåer. Det är omöjligt för oss att anta ett långt avtal för lärarkåren utan några garantier för en löneuppvärdering. Inget vi sett hittills visar dock att arbetsgivaren är beredda att ge sådana garantier, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Metta Fjelkner kräver också "tydliga skrivningar för en uppvärdering av lönerna för lärare som har halkat efter i löneutveckling mest". Och då jämför hon med grupper både utanför och innanför skolan

 

ur Lärarförbundets Magasin