Läs senare

Lärarförbundet: ”Skolan ska inte användas som budgetregulator”

BESPARINGARNär finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar sin nya rapport om välfärden, nämner hon inte skolan med ett ord – förrän Lärarnas tidning frågar.
Johanna Jaara Åstrand uttrycker skarp kritik.
– Skolan ska inte användas som budgetregulator, säger hon.

av Emma Olsson
12 jun 2019
12 jun 2019
Lärarförbundet: ”Skolan ska inte användas som budgetregulator”
Finansminister Magdalena Andersson vill prioritera välfärden. FOTO: TT

Finansdepartementet har gjort en ny utredning av resurserna inom välfärden. Den visar att det saknas 90 miljarder kronor fram till 2026, om Sverige ska upprätthålla samma standard som idag.

Detta utöver de 20 miljarder kronor som avsatts i och med Januariavtalet.

Befolkningen blir äldre, och samtidigt blir barnkullarna större. Det innebär att andelen skattebetalare minskar, och att kommunerna får mindre inkomster. Magdalena Andersson vill prioritera äldreomsorgen.

– Det är uppenbart att pengarna som finns inom sektorn behöver användas på ett så bra sätt som möjligt, och inte gå till dyra konsulter. Men det är också uppenbart att man kommer att behöva prioritera det här från regering och riksdag, säger hon.

Du pratar om att prioritera äldrevård, var hamnar skola och förskola då?

– Då menar jag inte jämfört med skola och barnomsorg utan jämfört med stora skattesänkningar, säger Magdalena Andersson.

Och vad betyder det?

– Jag menar att om vi ska upprätthålla kvalitet i äldreomsorgen men självklart också i skola och förskola så är det vad som behöver prioriteras. De 90 miljarderna infattar ju också skola och förskola, det är hela den kommunala verksamheten. Vill vi ha samma kvalitet som i dag måste vi använda pengarna på allra bästa sätt men också se till att skjuta till pengar, jämfört med omfattande skattesänkningar, säger hon.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, krävde igår att regeringen satsar på skolan i den kommande höstbudgeten, i en debattartikel på SVT.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande att finansministern inte nämner skola och utbildning när hon pratar om välfärdens behov, säger Johanna Jaara Åstrand.

Finansminister Magdalena Andersson (S) i regeringens pressrum, ”Bella Venezia”, där hon presenterar finansdepartementets nya analys av behoven framtida välfärden.

Lärarnas Tidning har också bett finansdepartementet om siffror på hur mycket pengar skolan skulle kräva för att upprätthålla samma standard, men de uppger att de inte har några sådana siffror.

– Det är klart att de partier som ropar efter stora skattesänkningar eller stora utgiftsökningar på andra områden är naturligtvis svaret skyldiga hur man ska säkerställa en trygg äldrevård och en trygg omsorg om våra äldre under de kommande mandatperioderna. Vår bedömning är att det är fullt möjligt om vi klarar av att samarbeta mellan regering och riksdag, kommuner och landsting, med SKL och fackföreningsrörelsen, säger finansministern.

Johanna Jaara Åstrand menar att regeringen i stället borde se till att säkra grundfinansieringen av skolan.

– Man kan inte använda skolan som budgetregulator, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin