Läs senare

Lärarförbundet stöttar lärarfack i eboladrabbade Liberia

Nu ger sig Lärarförbundet in i kampen mot ebolan i Västafrika. Förbundet skänker ett bidrag till Liberias lärarfack.

24 okt 2014

Lärarförbundet har lämnat ett bidrag motsvarande 30 000 kronor till Liberias lärarfack NTAL. Pengarna ska gå till att hålla förbundets kontor öppna samt att sprida information om sjukdomen.

För att kunna hålla kontoren öppna och fortsätta med åtminstone en del av sin fackliga verksamhet under ebolaepidemin behöver NTAL särskild hygienutrustning.

– Som långsiktig samarbetspartner till NTAL är det vårt ansvar att göra vad vi kan för att upprätthålla arbetet, säger Martin Carlstedt, internationell sekreterare vid Lärarförbundet.

Samarbetet har pågått sedan inbördeskriget som rasade i Liberia fram till 2003. Tillsammans med Education International (IE), den kanadensiska lärarorganisationen CTF, norska Utdanningsforbundet och danska DLF arbetar Lärarförbundet för att stärka NTAL. Inbördeskriget bröt enligt Lärarförbundet även sönder utbildningsväsendet i landet. Ebolan förvärrar situationen.

– Det krävs insatser från många aktörer med olika specialistkompetens. Lärarförbundet har varit noga med att vi ska vara så samordnade som möjligt med andra lärarorganisationer och också tydliga med vad som är vår roll som lärarorganisation, säger Martin Carlstedt.

Norska Utdanningsforbundet har gett ett lika stort bidrag.

ur Lärarförbundets Magasin