Läs senare

Lärarförbundet väljer bort SDU

Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) är inte välkomna till Lärarförbundets prisutdelning för bästa skolkommun.

04 Okt 2013

På onsdag presenterar Lärarförbundet sin vanligtvis mycket uppmärksammade utnämning till årets bästa skolkommun. I samband med ceremonin har förbundet bjudit in de politiska ungdomsförbunden till debatt. Alla utom Sverigedemokratisk ungdom (SDU).

Som motivering angav Lärarförbundets kommunikationschef Kristina Stutterheim att Sverigedemokraterna saknar reellt inflytande i kommunerna. Den förklaringen ger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand inte mycket för.

Gustav Kasselstrand – Det är ett svepskäl. Den verkliga orsaken är att Lärarförbundet inte gillar våra åsikter. Men vad är det för mening med att ha en debatt om alla ska tycka likadant? Det är mycket allvarligt att ett fackförbund med 230.000 medlemmar inte respekterar demokratins spelregler med olika åsikter och öppen debatt.

Har inte Lärarförbundet rätt att bjuda in vilka de vill?

– Jo självklart. Men förbundet skriver i sina stadgar att det är viktigt att olika åsikter lyfts fram. Vi vet att vi har stort stöd ute på skolorna, dessa människor blir nu ignorerade av Lärarförbundet.

Lärarförbundets kanslichef Sören Holm betonar att det inte är någon demokratisk rättighet att delta i Lärarförbundets olika aktiviteter.Sören Holm

– Vi väljer i alla sammanhang vilka vi bjuder in utifrån vad vi anser passar för tillfället. Förra året bjöd vi till exempel bara in två partier, så jag ser inte att det här skulle vara något problem.

Kan det inte finnas lärare som röstar på Sverigedemokraterna och som nu känner sig nonchalerade av sitt förbund?

– Man är inte medlem i Lärarförbundet utifrån partisympatier utan för att man är lärare. Det enda parti vi tar är lärarnas. Det finns alltså ingen anledning för lärare att känna sig nonchalerade även om det parti man sympatiserar med inte alltid är representerade vid våra arrangemang.

ur Lärarförbundets Magasin