Läs senare

Lärarförbundet vill utesluta SD-lärare

”Hoppas de svälter sig till döds!”, skrev läraren och SD-politikern Marie Stensby om ensamkommande flyktingbarn. Nu vill Lärarförbundet att hon ska uteslutas ur förbundet.

11 Dec 2013

– Medlemmen har via sin jobbmejl önskat livet ur folk. Förbundsstyrelsen ser mycket allvarligt på agerandet, säger kanslichef Sören Holm till Lärarnas tidning.

Om uteslutningen verkställs är det andra gången på 22 år som Lärarförbundet utesluter en medlem.

Det är tidningen Expressen som avslöjat att ett flertal anonyma skribenter som har gjort grovt främlingsfientliga inlägg på sajten Avpixlat är medlemmar i Sverigedemokraterna.

Den högst uppsatta av dem är läraren Marie Stensby, invald som suppleant i partistyrelsen så sent som för några veckor sedan. Hon lämnade alla sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter avslöjandet. Enligt partisekreterare Björn Söder riskerar hon att uteslutas ur partiet.

Marie Stensby är musiklärare på Kulturskolan i Krokom och medlem i Lärarförbundet sedan fem år tillbaka.

Lärarförbundets styrelse fattade på onsdagen ett principbeslut om att Marie Stensby bör uteslutas ur förbundet. Innan det formella beslutet om uteslutning kan fattas ska medlemmen och avdelningen få yttra sig.

Principbeslutet grundar sig på Lärarförbundets stadgar. Läraren har enligt förbundsstyrelsen agerat direkt i direkt strid med förbundets grundläggande värderingar.

– Dessutom skadar hennes agerande förbundet, säger Sören Holm.

Kan man vara medlem eller vara aktiv i Sverigedemokraterna och samtidigt vara medlem i Lärarförbundet?

– Lärarförbundet utesluter inte någon på grund av åsikter, utan bara om medlemmens agerande strider mot våra stadgar, säger Sören Holm.

Var går gränsen för vad förbundet kan acceptera?
– Jag tror inte att man i generella termer kan definiera gränsen, det måste avgöras från fall till fall.

Bör Marie Stensby fortsätta arbeta som lärare?

– Nej, hennes agerande är inte förenligt med de värderingar och den människosyn som ska prägla svensk skola, säger Sören Holm.

Enligt Expressen har Marie Stensby bland annat skrivit så här om hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn: ”Hoppas de svälter sig till döds”. Hon har även skrivit i uppskattande ordalag om den norske terroristen Anders Behring Breivik. Till detta har hon använt arbetsgivarens mejlserver.

– Det är helt oacceptabla åsikter som absolut inte stämmer överens med Kulturskolans värdegrund och vi ser mycket allvarligt på det här. Vi arbetar just med att komma fram till vilka åtgärder vi ska vidta, säger kommunchefen Ola Skyllbäck i ett uttalande på kommunens webbplats.

I väntan på beslutet kommer Marie Stensby att vara avstängd från sitt jobb.

Anita Weimer är ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Krokom. Hon uppger till Lärarnas tidning att Marie Stensby måste få ge sin bild av det hela, men att det som framkommit inte på något vis är förenligt med lärares yrkesetiska principer.

– Vi avvaktar arbetsgivarens nästa steg samt utredning för att få en sanningsenlig bild av det som inträffat.

Marie Stensby själv vill inte kommentera saken.

– Jag ger inga kommentarer, väl medveten om att allt jag säger kan vändas emot mig i klippt, klistrad och/eller vinklad form, skriver hon i ett sms till Lärarnas tidning.

ur Lärarförbundets Magasin