Läs senare

Lärarförbundets tröjor bannlysta i Partille

I Partille kommun får anställda inte bära Förskoleupprorets orange kampanjtröjor på jobbet. Nu sätter kommunen stopp också för Lärarförbundets valkampanjtröja. Att ha den på sig ses som att driva politisk opinion.

av Gustaf Rosensköld
18 maj 2018
18 maj 2018

Flera arbetsgivare runt om i landet förbjuder sina anställda att ha på sig Förskoleupprorets kampanjtröja på arbetet, något som Lärarnas tidning tidigare skrivit om. Partille kommun är en av arbetsgivarna som säger nej. Här ses tröjbärandet som att driva politisk opinion.

Efter kommunens beslut att sätta stopp för förskoleupprorströjorna hörde Lärarförbundets avdelningsordförande Alexander Köhn av sig till kommunen och frågade hur de ställer sig till Lärarförbundets tröjor med trycket ”lärareffekten avgör” – en del av Lärarförbundets valkampanj där förbundet bland annat lyfter fram behovet av att lösa lärarbristen.

Svaret från Partille kommun blev att inte heller den tröjan får bäras på arbetstid. Att bära den ses av kommunen också som att driva politisk opinion.

– Nu börjar vi hamna i läget som arbetsgivaren sa sig inte vilja hamna i, att man måste värdera varenda t-shirt som har ett budskap, säger Alexander Köhn, som ser förbuden som ett slag mot både yttrandefrihet och den svenska modellen.

Alexander Köhn, ordförande Lärarförbundet Partille. Foto: Andreas Carlsson.

Även Lärarförbundet centralt riktar kritik mot Partille kommuns hållning. Förbundet menar att såväl förskoleupprorströjor som Lärarförbundets kampanjtröjor bör få bäras på arbetsplatsen.

– Vi anser att det är direkt olämpligt med en policy som förhindrar det demokratiska samtalet om viktiga politiska frågor, säger Camilla Brown, biträdande förhandlingschef på Lärarförbundet.

Hon lyfter också fram att budskapen på vare sig Lärarförbundets eller Förskoleupprorets tröjor riktar sig mot den egna arbetsgivaren och varken är diskriminerande eller kränkande.

– Tröjbärandet stör heller inte ordningen på arbetsplatsen och det finns inget förbud mot att bära t-shirtarna i centrala kollektivavtal.

Alexander Köhn, avdelningsordförande i Partille, tycker att kommunen har målat in sig i ett hörn.

– En underfundig mening på en t-shirt kan ha ett väldigt djupt politiskt budskap som vissa kommer läsa av omedelbart, medan andra inte gör associationen. Nu har tjänstemännen gjort sig till domare i samhällsdebatten.

Mats Nilsson, hr-chef i Partille kommun, håller med om att gränsdragningarna är svåra i praktiken – men är samtidigt övertygad om att kommunen gör rätt.

– Vi vill att skolan och förskolan ska vara neutrala platser. Det är samma som när lärare undervisar. Det är inga konstigheter att man ska ha en neutral ställning när man pratar om politik och så vidare.

Mats Nilsson, hr-chef i Partille kommun.

Att anställda går till jobbet med en tröja eller ryggsäck som det kort och gott står ”Lärarförbundet” på ser kommunen däremot inte som att driva politisk opinion. Mats Nilsson ser en tydlig skiljelinje mellan att driva fackliga frågor och politisk påverkan.

– Ett allmänt politiskt upprop är inte detsamma som att vi har en fackförening och ett fackförbund som driver fackliga frågor. För mig är det inte samma sak.

Någon skarp gräns mellan vad som är fackligt arbete och vad som är politik ser däremot inte Alexander Köhn, Lärarförbundets avdelningsordförande i Partille.

– Att låtsas som att det skulle vara en engångsföreteelse inför valet att vi har en kampanj – och tro att vi inte har det alla andra år – det blir ju nästan att se oss som icke-aktiva i övrigt. Så är det ju inte. Vi är ju alltid politiska. Inte partipolitiska, men jävligt skolpolitiska. Jag har kämpat för förskolefrågorna alla andra år också, även när det inte stod ”lärareffekten” på tröjan.

ur Lärarförbundets Magasin