Läs senare

Lärarkåren enas i gemensam protest

av Håkan Söderberg
12 maj 2019
12 maj 2019
Håkan Söderberg, redaktionschef för Lärarnas tidning.

Den 18 maj samlas lärare i Stockholm, Malmö, Jönköping, Uppsala och Jokkmokk. I Göteborg genomförs manifestationen den 19 maj.

En manifestation där Lärarmarschen och Förskoleupproret samverkar i tusental för att protestera mot besparingar på skola, fritidshem och förskola. De svenska lärarna har fått nog. De vill väcka opinion, lyfta skolans utsatta arbetsmiljö och sätta stopp för ytterligare nedskärningar.

Lärarnas tidning kan också redovisa en rapport från Lärarförbundet som visar att det i dag i snitt bara är en utbildad lärare mot fritidshem per 55 barn, en dramatisk ökning. Endast 37 procent av personalen har formell behörighet på de svenska fritidshemmen, den lägsta andelen sedan statistiken började föras 1995.

De svenska lärarna har fått nog

Följ vägen till den stora manifestationen den 18 maj här på lararnastidning.se och i våra sociala medier.

I augusti 2016 stoppas Aida Hadzialic, gymnasie-och kunskapslyftsminister, på Öresundsbron och alkoholmätaren visar att hon kört onykter. I Lärarnas tidning berättar hon, efter snart tre år, för Kristian Lönner om sitt livs största misstag och hur vägen tillbaka sett ut.

Hon är också tillbaka i den politiska debatten och det är fortfarande skolan som ligger henne närmast om hjärtat. En viktig fråga för henne är att skolan bör få en ökad statlig styrning för att förbättra likvärdigheten. Hon lämnar även dörren öppen för att återvända till politiken.

I Visättraskolan i Flemingsberg utanför Stockholm har man länge arbetat framgångsrikt mot mobbning, och för Sten Feldreich berättar skolans trygghetsteam hur hur arbetet mot mobbning utvecklats.

Maten är lika viktig som matten. Det anser man i Trädgårdsstadens skola i Skövde. Skolan deltar i projektet ”Väl godkänt för skolmåltiden” där forskare och pedagoger försöker finna en modell för hur bra skolmåltid ska se ut. Sten Feldreich har hälsat på dem.

Glöm inte att sluta upp i leden den 18 maj och följ vägen dit på lararnas­tidning.se och våra sociala medier.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin