Läs senare

Lärarleg på väg trots politisk osäkerhet

Den borgerliga regeringen räknar med att kunna driva igenom förslagen om en lärarlegitimation och betyg från år 6, trots det osäkra parlamentariska läget efter söndagens val.

20 sep 2010

Valet ledde till att Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen och till att de fyra borgerliga partierna förlorar sin majoritet. Frågan är vad detta betyder för skolpolitiken.
Regeringen väntas till exempel inom kort lägga fram förslaget om en lärarlegitimation för riksdagen.
– Jag har inte uppfattat att det finns några politiska skiljaktigheter mellan oss och oppositionen i den frågan, säger Margareta Pålsson, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

Den 10 september lade regeringen fram sin proposition om betyg från år 6 till riksdagen. Även där hoppas Margareta Pålsson att den borgerliga regeringen kan få stöd för sitt förslag.
– De rödgröna är visserligen överens om att ha betyg från år 7.  Men Socialdemokraterna har ju tidigare sagt att de är beredda att acceptera betyg från år 6.

När det gäller den nya läroplanen för förskolan, som redan är beslutad av regeringen, och nya kursplaner för grundskolan, som inom kort ska beslutas av regeringen, finns det enligt Margareta Pålsson inga avgörande skillnader mellan de politiska blocken. Samma bedömning gör Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Mats Pertoft.

Sverigedemokraterna stöder regeringens förslag om att få betyg från år 6. Hur ser ni i de borgerliga partierna på den möjligheten att få igenom ert förslag?
– Det är ingen möjlighet, eftersom vi har sagt att vi inte kommer att luta oss mot dem i någon fråga, säger Margareta Pålsson.

Ett av Sverigedemokraternas tre huvudförslag inom skolpolitiken är att avskaffa modersmålsundervisningen. Vad tycker du om det?
– Vi vet ju att man måste kunna sitt modersmål för att ta till sig sitt nästa språk. Ett sådant förslag visar att Sverigedemokraterna inte har en aning om vad forskningen säger. Eller så är de bara elaka.

Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, ville dagen efter valet inte ge några intervjuer.

ur Lärarförbundets Magasin