Läs senare

Lärarna ställer krav på finansministern

NEDSKÄRNINGARNedskärningarna fortsätter inom skola och barnomsorg, och nu kräver medlemmar i Lärarförbundet en utvärdering av nya läraravtalet.
– Jag är jätteorolig för att vi står inför en situation där ännu fler inte orkar, säger förhandlingschefen Mathias Åström.

av Emma Olsson
29 maj 2019
29 maj 2019
Lärarna ställer krav på finansministern
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Igår publicerade Dagens Samhälle en artikel där 27 ordföranden och 10 huvudskyddsombud för flera lokala avdelningar inom Lärarförbundet kräver att fackförbund, politiker och arbetsgivare agerar omedelbart på läraravtalet.

De menar att förutsättningarna för avtalet (HÖK18) mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har ändrats.

Eftersom kommunerna nu gör nedskärningar, påverkas överenskommelserna om att parterna gemensamt ska arbeta för minskad arbetsbelastning och förbättrad arbetsmiljö.

Det innebär att många lärare får mer att göra i stället för mindre, som var meningen med avtalet.

– Jag förstår den oro och frustration och sorg som finns över nedskärningarna, och den här artikeln är bara en av många, många yttringar, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

Debattartikeln kräver omedelbara förhandlingar mellan fack, SKL och staten. Ett arbete som redan sker från Lärarförbundets sida, enligt Mathias Åström.

– Vi arbetar stenhårt på att övertyga regeringen om att de måste skjuta till mer pengar. Kommunerna behöver en signal från regeringen att det kommer pengar, att de inte behöver dra igen för att regeringen ska betala av på statsskulden, säger han.

Bakom nedskärningarna står bland annat minskade skatteintäkter i kommunerna, samt att statsbidragen inte är uppräknade, det vill säga att de inte tar hänsyn till till exempel löneökningar eller inflation.

– SKL säger att det fattas 20 miljarder kronor och det är klart att det märks. Vi möter massor av lärare, föräldrar och politiker som är alldeles förtvivlade över den situation som har uppstått, säger han.

Nu står förhoppningarna till snabba insatser från regeringen och finansminister Magdalena Andersson, bland annat vid höständringsbudgeten.

– Men förändringarna måste börja nu. Helst redan igår, säger Mathias Åström. HÖK18 löper fram till 2021, och enligt Mathias Åström är det inte aktuellt med att se över avtalet.

– Jag är nöjd med avtalet som sådant, men det återstår väldigt mycket hårt arbete för att det ska göra skillnad. Det kan aldrig reglera ekonomin, det är politikens roll och inte parternas i en demokrati, säger han.

Lärarnas tidning söker finansminister Magdalena Andersson (S) och representanter för SKL för en kommentar.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: