Läs senare

Lärarnas tidning vann pris för bästa nätjournalistik

Lärarnas tidning är ”ett tydligt föredöme för fackförbundspressens digitala utveckling”. Så lyder en del av motiveringen till årets fackliga nyheters pris för bästa nätjournalistik som tidningens redaktion mottog på torsdagskvällen.

22 apr 2016

Lärarnas tidnings målmedvetna och långsiktiga satsning på att använda webbens möjligheter för att göra journalistik belönades med fackförbundspressens pris för bästa nätjournalistik vid en gala i Lärarnas hus i Stockholm på torsdagskvällen. – Vi är jätteglada och stolta, säger Örjan Björklund, Lärarnas tidnings chefredaktör. 

– Nu satsar vi vidare för att ge våra läsare vass och bra journalistik som de har nytta av i sitt jobb.  
 

Redaktionen har under lång tid utvecklat sina arbetsmetoder i datajournalistik. Datainsamling och dataanalys har resulterat i pedagogiska visualiseringar, interaktiv grafik och journalistiska webbtjänster. 
 

I mars i år presenterade exempelvis redaktionen Förstelärarnas lönekarta, där läsaren kan utforska löneskillnader mellan förstelärare kommun för kommun: Över 31 000 kronor i löneskillnad mellan förstelärare

Ett annat exempel är den kartläggning tidningen publicerade förra året som visar hur olika lärarbristen slår, såväl över landet som i olika skolämnen: Kartläggning: Så olika slår lärarbristen

Ett antal kartläggningar och avslöjanden har byggt på omfattande dataanalys. Två färska exempel är ”Lärare flyr skolor i utsatta områden” och ”Behöriga lärare saknas i nyanländas skolor”.  
 

Journalistiken – såväl på nätet som i papperstidningen – ingår som en del i en metodisk satsning på att ta fram egna nyheter med målet att bli en självständig röst i mediebruset kring skolan. 

Motiveringen i sin helhet

”Genom en målmedveten och långsiktig strategi har redaktionen utbildats att använda webbtjänster för att skapa pedagogiska presentationer. Offentlig data inom angelägna ämnen har metodiskt inhämtats, bearbetats och visualiserats på ett innovativt sätt. Redaktionen har utnyttjat webbens unika möjligheter och är ett tydligt föredöme för fackförbundspressens digitala utveckling.”

ur Lärarförbundets Magasin