Läs senare

Lärarnas tidning vann webbpris igen

av Örjan Björklund
25 apr 2018
25 apr 2018
Örjan Björklund
Chefredaktör

I förra veckan vann Lärarnas tidning den fina utmärkelsen Årets digitala satsning på Fackförbundspressens dag, en dag då landets alla fackliga tidningar möts, diskuterar journalistik och självständighet samt delar ut priser till framstående insatser i en rad olika kategorier.

I motiveringen till priset kan man bland annat läsa: ”en tidning som år efter år imponerat på juryn har nu tagit en digital position i branschen som saknar motstycke”. Det är fantastiska fina ord som förstås gör oss mycket glada och stolta. Det hela blir ju inte sämre av att det är andra gången på tre år som vi vinner detta pris för vårt journalistiska arbete på webben.

Om vi ska bli lästa måste vi ta upp det ni tycker är angeläget.

Men det roligaste av allt är att ni läsare i stor och ökande utsträckning besöker vår webb och läser våra artiklar. Antalet webbesökare har i det närmaste fördubblats under det senaste året. Även i sociala medier får vår journalistik och vår debatt allt mer uppmärksamhet och skapar ofta långa och intressanta diskussionstrådar. Era åsikter och kommentarer ger oss i sin tur nya uppslag och idéer för fler artiklar i frågor som är viktiga för landets lärare. Det är en god spiral och det är så vi vill jobba.

Om vi ska bli lästa måste vi ta upp de frågor ni tycker är angelägna. Journalistik finns till för läsarna, medborgarna, medlemmarna. Alla vi som arbetar på de fackliga tidningar som fanns på Fackförbundspressens dag i förra veckan har i vår yrkesroll i uppdrag att ställa frågor som: Vad gör det förbund som äger oss i frågor som är viktiga för sina medlemmar? Gör de det medlemmarna vill och behöver? Tycker medlemmarna att det de gör är bra? Varför, varför inte? Ställer vi inte dessa frågor så är det inte journalistik.

Vi gör inte det vi gör för att vinna priser, men att få en utmärkelse är förstås ändå en bekräftelse och väldigt roligt. Efter priset har vi fått många grattis och glada tillrop från vänner, kolleger i branschen – och från läsare. Vi vill gärna säga tack och grattis även till er. Om inte ni tipsade oss om intressanta händelser och ämnen, om inte ni gav oss av er tid, tog emot oss på era skolor och delgav oss era åsikter och tankar skulle det vare sig bli några artiklar eller några priser.

ur Lärarförbundets Magasin