Läs senare

Lärarrum och ölbryggeri är Ulf Karlströms vardag

intervju60 procent slöjdlärare och 40 procent ölbryggare. Uffe Karlström tycker sig ha hittat den perfekta yrkeskombinationen.
– Visst är en lokal ölkultur fantastiskt att arbeta med. Men lärarjobbet släpper jag aldrig, säger bryggeriets disponent, som han tituleras på
företagets hemsida.

29 nov 2019
Uffe Karlström, som i många år kombinerat lärarjobbet med att sprida kunskap om öl och whisky, känner sig lika hemma vid slöjdbänken som bakom bardisken.
Foto: privat

Enligt Uffe Karlström blir han en bättre lärare med deltidsarbetet.

– Jag har fullt fokus på mina dagar i skolan och är helt koncentrerad på jobbet. Sedan kan jag ägna resten av tiden till bryggeriet och allt som hör till där. Jag vill inte jobba heltid på något av ställena faktiskt.

Bryggeriaktiebolaget Nya Victoria, med säte i Falköping i Västergötland, får sedan i augusti två av den normala arbetsveckans dagar. Då ägnar sig slöjdläraren åt i första hand bryggande, buteljering, etikettsklistring och lagerhållning.

Vi ska vara ett lokalt bryggeri för alla.

– Och så pratar jag öl när det finns tillfälle. Alla aktieägare har en specifik uppgift och min är att just prata om öl.

Det är inte sällan som det också i lärarrummet på skolan i Skövde diskuteras ölsorters smaker, fyllighet, historia och jäsning.

– Många visar bilder på öl de köpt och frågar om lite olika tips. Man kan nog säga att det sprids en del ölkultur i det där lärarrummet …

Personligt

Uffe Karlström

Ålder: 49.

Aktuell: Slöjdlärare och ölbryggare som har bråda dagar inför julen.

Fritidsintressen: Scouting och speedway.

Men skulle någon av eleverna börja ställa liknande frågor blir det stopp.

– Det snacket styr jag snabbt undan. Jag tror inte någon är orolig för att jag sprider propaganda för alkohol, säger Uffe Karlström.

Några småironiska kommentarer har han ändå fått höra.

– Jag mötte några elever när jag var på väg hem från en ölprovning en gång. Då var det någon som sa att ”jag såg att Uffe rullade hem från öltestet”. Och det var inte fel, jag cyklade ju …

Intresset för öl väcktes ganska sent. På riktigt tog det fart första när han flyttade ihop med blivande frun.

– Jag hittade boken ”Att prova öl” i hennes bokhylla.  Jag gillar att nörda ned mig i alla tänkbara detaljer och sedan började jag med lite ölprovning i mindre skala. Att hitta bra kombinationer av dryck och mat är något jag verkligen försöker jobba med.

Själva bryggerisatsningen drog igång 2015.  Alla delägare – nu är det 16 – lade inledningsvis en tusenlapp var för att köpa in de nödvändiga råvarorna. Nu har hobbyprojektet blivit lite mer på allvar och investeringen något större.

– Men vi har en löjligt liten budget i sammanhanget. Tack och lov har vi fått väldigt god hjälp av lokala företagare som stöttat vår satsning.

Det är den lokala förankringen som präglar verksamheten.  Bryggeriets öl finns enbart på Systembolagen i Falköping, Skara, Tidaholm och Skövde och försäljningen har ökat med runt 40 procent det senaste året. I framtidsstrategin finns inte bara alkoholrelaterade drycker. Också julmust och läsk ska bli en del i produktionen.

– Vi ska vara ett lokalt bryggeri för alla.

I dag är slöjdlärare Karlström den ende i bryggeribolaget som har lön för sitt arbete men målsättningen är att det på sikt ska kunna anställas fler. Men då måste försäljningsvolymerna mångdubblas från dagens 7 000 liter per år.

– Min målsättning är att nå en försäljning på 100 000 liter per år. Då skulle vi kunna ha 3,5 anställda. Men jag skulle ta halvtiden. Jag älskar lärarjobbet och har inte en tanke på att lämna det.

ur Lärarförbundets Magasin