Läs senare

Lärartidningarnas nya redaktionschefer

TidningarnaHär är lärartidningarnas nya redaktionschefer. Fyra journalistiska tungviktare – som alla brinner för skolan.

10 maj 2019
De kommer leda arbetet på Lärarförbundets tidningar. Från vänster Kjell Häglund, Susanne Pettersson, Håkan Söderberg och Jane af Sandeberg.

– Sveriges lärare är värda den bästa medlemsjournalistiken. Vi är jätteglada att vi lyckats rekrytera några av branschens vassaste och mest rutinerade tidningschefer, säger Michael Jonsson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

En månad efter verksamhetsövergången till Make Your Mark är en stor del av den nya organisationen klar för Lärarförbundets sju tidningar och digitala kanaler.

Förutom chefredaktör Michael Jonsson och digitala chefen Markus Thunberg har fyra redaktionschefer utsetts.

Kjell Häglund: Ny redaktionschef för tidningarna Förskolan och Specialpedagogik.

Kommer från Make Your Mark där han är publicistisk chef och ansvarig för nya redaktionella koncept. Har en mångårig bakgrund på Aftonbladet, Bonniers och Aller Media, har varit drivande bakom magasin som POP och Residence, varit mediekritiker i Journalisten, Dagens Media och Resumé samt skriver krönikor i Svenska Dagbladet.

Vid sin sida har han redaktör Cecilia Lindgren som jobbat 24 år med Lärarförbundets tidningar.

Susanne Pettersson: Ny redaktionschef för tidningarna Grundskolan och Gymnasiet.

Kommer närmast från tidningen Hem & Hyra där hon varit redaktionschef i tolv år. Var tidigare redaktionschef på Dagens Arbete. Har även arbetat på Barometern, Falu-Kuriren, Expressen och Aftonbladet.

Biträdande redaktören är Björn Andersson som jobbat 23 år på Lärarförbundets tidningar.

Håkan Söderberg: Redaktionschef för Lärarnas tidning och Chef & Ledarskap, kom till Lärarförbundet 2018 som tillförordnad chefredaktör.

Har tidigare arbetat bland annat som redaktionschef för Länstidningen i Östersund, chefredaktör för Postens koncerntidning, administrativ sportchef och redaktionssekreterare på Aftonbladet. Håkan är även lärare i journalistik.

Jane af Sandeberg: Ny redaktionschef för Pedagogiska magasinet. Har tidigare varit chefredaktör för fackförbundstidningarna Skolvärlden, Civilekonomen, Ingenjören och Officerstidningen. Som reporter har hon skrivit mycket om forskning inom ekonomi, ledarskap, organisation, utbildning och företagande. I dag skriver hon regelbundet för bland andra Dalarnas tidningars kulturredaktion, musiktidningen Opus, Trygghetsrådets chefsmagasin OM, Kulturskolans Magasin och Veckans Affärer.

– Det känns verkligen roligt att få vara tillbaka i skolfrågorna. Jag har alltid gillat att arbeta med stora samhällsfrågor och skolan är verkligen en av dem. Och det är pedagogiken som bygger skolan, säger hon.

Jane af Sandeberg som blev klar förra veckan var den sista pusselbiten i fyrklövern, och hon kommer enligt chefredaktör Michael Jonsson att höja den journalistiska nivån på Pedagogiska magasinet.

– I en tid av filterbubblor och fake news, ibland där man minst anar det, känns det fantastiskt bra med våra fyra erfarna redaktionschefer, säger han.

– Sveriges lärare är värda en ärlig och trovärdig oberoende kvalitetsjournalistik.

I dag arbetar tio journalister från de tidigare redaktionerna under olika former i den nya organisationen, tillsammans med ett antal nyrekryteringar.

En ny digital organisation är också under uppbyggnad.

ur Lärarförbundets Magasin