Läs senare

Lärarutbildningen lockar fler

Läraryrket blir allt mer attraktivt. Andelen studenter som sökte till en lärarutbildning som sitt förstahandsval är 15 procent högre i år jämfört med förra året.

22 apr 2013
Lärarutbildningen lockar fler

Nyligen gick ansökningstiden ut för höstens högskoleutbildningar. SVT Pejl har tagit fram statistik från Universitets- och högskolerådet som visar att ansökningarna till landets lärarutbildningar ökar för tredje året i rad.

Förskollärarutbildningen har ökat mest i popularitet, med hela 30 procent fler förstahandssökande.

Tuula Kuosmanen, chef på ansökningsenheten vid Universitets- och högskolerådet, säger till SVT att det ökande intresset för att bli lärare sannolikt hänger samman med den goda arbetsmarknaden. Men också att det varit stor uppmärksamhet på utbildningen i medierna.

– Det faktum att det skrivits mycket om lärarutbildningarna påverkar säkert många. Man får upp ögonen för utbildningen och tar reda på vad det innebär och möjligheterna på arbetsmarknaden, säger Tuula Kuosmanen.

Uppdatering 2013-05-16: I UHR:s statistik för förstahandsansökningar framgår att ansökningarna till yrkeslärarutbildning minskat. Nu har vi fått kompletterande uppgifter från SCB om att sju lärosäten valt att lägga sina yrkeslärarutbildningar i en annan ansökningsomgång. Det ger en ny totalbild. Antalet förstahandsansökningar till yrkeslärarutbildningarna har ökat inför höstterminen.

ur Lärarförbundets Magasin