Läs senare

Lärarvikarie som vägrade skaka hand fall för AD

RättsligtFallet med den kvinnliga lärarvikarie som vägrade skaka hand med en manlig kollega anmäls nu till Arbetsdomstolen (AD). Fackförbundet Unionen stämmer Kunskapsskolan och kräver att kvinnan får 120.000 kronor i skadestånd för diskriminering.

av Torbjörn Tenfält
07 feb 2017
07 feb 2017

När en manlig skolvärd sträckte fram handen svarade lärarvikarien med att lägga ena handen på hjärtat och buga lätt. Kvinnan är troende muslim och ville av religiösa skäl inte ta mannen i hand.

Efter händelsen i början av höstterminen förra året blev kvinnan uppkallad till rektorn som meddelade att hon för att få fler uppdrag som lärarvikarie på skolan måste ta alla i hand.

Att inte skaka hand med det motsatta könet är inte förenligt med skollagen och skolans värdegrund, förklarade rektorn.

Lärarvikarien, som är anställd av ett företag som förmedlar vikarier, kände sig kränkt av rektorn och anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nu kan fallet även bli en fråga för Arbetsdomstolen (AD), sedan kvinnans fackförbund Unionen, vänt sig dit med en stämningsansökan och begärt 120.000 kronor i skadestånd för diskriminering.

Unionen anser att kvinnan har blivit diskriminerad på grund av sin religiösa tro och framhåller att det ledde till att hon inte kunde slutföra vikarieuppdraget.

”Hon har blivit kränkt av Kunskapsskolans agerande, samt känner en stor oro inför sitt framtida yrkesliv”, skriver Unionen i sin ansökan till AD.

ur Lärarförbundets Magasin