Läs senare

Låt oss strejka mot SKL:s låglönepolitik

DebattLärarlönerna är fortfarande låga i relation till andra akademiska yrken. Vi vädjar till Lärarförbundet att ta ut oss i strejk, skriver Charlott Zsoldos och Pernilla Rohde, lärare i vuxenutbildningen i Halmstad.

Om debattörerna

Charlott Zsoldos

Legitimerad lärare, Vuxenutbildningen Halmstad

 

Pernilla Rohde

Legitimerad lärare och arbetsplatsombud, Vuxenutbildningen Halmstad

 

I början på 2000-talet, när vi båda började lärarutbildningen, drev Lärarförbundet påståendet att det inom en snar framtid skulle bli lärarbrist. Med en ökad efterfrågan på lärare tänkte nog många att det skulle bli lätt att få jobb och en bra lön.

Åren gick och lönerna förblev ganska låga. Låga i jämförelse med andra akademiska yrken. Skolor anställde mer outbildad personal till att göra lärarjobben med undervisning och i slutändan betygsättning.

Förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting, SKL, har stannat och parterna har plockat in medlare. Vi är många lärare, som nu känner att det är dags att gå från ord till handling och som medlemmar i Lärarförbundet vill vi att ni lyssnar på oss.

Det får vara nog med hur vi som professionella yrkespersoner nonchaleras och tas för givna.

Det går inte att år efter år ge efter för den låglönepolitik som SKL driver. Med den politiken får yrket lägre status och vi blir färre kolleger. Vi måste tillsammans driva på, för utan lärare stannar Sverige. Vi är en viktig del av samhället och det får vara nog med hur vi som professionella yrkespersoner nonchaleras och tas för givna.

Vi vill avsluta med en vädjan om att Lärarförbundet nu tar chansen och tar ut oss i strejk. En strejk för att behålla lärare i yrket, en strejk för att rekrytera nya medarbetare och en strejk för att vi på sikt ska få den status, arbetsmiljö och uppskattning för det vi gör för samhället varje dag.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

ur Lärarförbundets Magasin