Läs senare

Liberalerna vill ha mobilfria omklädningsrum

Sedan länge vill Liberalerna ha mobilfria klassrum, men nu utökas mobilförbudet även till omklädningsrummen.

18 nov 2019

Det pågående landsmötet i Västerås ställde sig bakom kravet på mobilfria omklädningsrum, eftersom de är så nära kopplade till undervisningen.

– Här skapar vi trygghet i omklädningsrummen, vi värnar integritet och vi har möjligheten att få fler att delta i undervisningen och duscha, sade Helena Hedman Skoglund från Uppsala under debatten.

Däremot blev det ingen större debatt om att förbjuda slöja för barn i grundskolan. Maria Winberg Nordström från Helsingborg stod bakom förslaget, men lyckades inte få med sig ombuden.

Winberg Nordström anser att jämställdhet går före religion och att grundskolan ska vara en fredad zon från uttryck för hederskultur.

– Jag påstår att barn ytterst sällan väljer sin religion. Det är ytterst sällan man tar på sig detta plagg av eget val, utan valet är grundat i att flickan vill slippa påtryckningar från släkten, sade hon.

Partistyrelsen vill inte ha ett förbud, men anser att partiet behöver reflektera mer kring slöjan.
”Det handlar om att våga problematisera slöjan som klädesplagg och dess mening och begränsning av flickors rätt att äga sin egen kropp”, skriver partistyrelsen i sitt svar på motionen.

De liberala ombuden röstade ja till att strama åt reglerna för när religiösa friskolor kan ha konfessionella inslag. L vill att dessa ska ligga utanför själva skoldagen, inte på raster eller liknande, som är möjligt i dag.

– Inte ett enda barn ska behöva känna sig tvingad att vara med på bön under rasten eller på lunchen. En hel skoldag utan religiösa inslag är det enda sättet att säkerställa att barn frivilligt väljer om de vill vara med på religiösa aktiviteter, säger L:s integrationspolitiske talesperson Robert Hannah.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin