Läs senare

Lilian Höjd: Sånglekar kul även för äldre elever

Sånglekar är mycket mer än "Små grodorna". De är en del av vårt folkmusikaliska kulturarv. Lilian Höjd, före detta förskollärare, lär ut sånglekar till andra lärare.

21 sep 2004

Att arbeta med sånger och sånglekar är vanligt i förskolan och de lägre skolåren. Men det går att arbeta med dem även för äldre barn och integrera dem i många olika ämnen, tycker Lilian Höjd.  
    – Om det är många verser kan man sjunga bara en vers med yngre barn och fler med äldre. Det går också att göra mer komplicerade turer med äldre barn, eller att dramatisera mer, säger hon.  
  Sånglekar kan vara till exempel ”Små grodorna”, som väl de flesta svenskar kan, i alla fall i midsommartider. Men den är inte särskilt gammal, utan kom till senare än 1930-talet. I slutet av 1800-talet och fram till 1920och 1930-talet blev medvetenheten om det ljudliga folkliga arvet stor. Många folksånger och sånglekar tecknades ner då.

På 1920- och 1930-talet kom jazz och bebop och tjugo år senare rocken; då ansågs sånglekar och folkmusik inte lika intressant längre.  
  I dag förknippas de väldigt mycket med barn och barndom. För 150 år sedan var det ungdomen som lekte och sjöng sånglekar. Många handlar om djur, natur eller olika sysslor som fanns på en gård. Friarelekar är vanliga också.  
  Grunden är väldigt enkel: stå i en ring, sjung och ta olika steg. Någon kanske står i mitten, eller så tar man ett steg fram och ett tillbaka, eller går två och två. Och så vidare. Det går att variera, men ringen är bra att utgå ifrån, säger Lilian. Sedan kan man använda texten och musiken som vägledning.  
  Lilian Höjd tycker att man kan leka sånglekar på andra språk, eller använda dem i matten eller i svenskan för att lära sig nya ord, som användes då men inte nu. Men framför allt ska man använda dem för att det är kul, tycker hon, för att de inte bara är nyttiga utan även ger ett avbrott i teoretiska studier. De är bra motoriskt, språkligt, socialt, tycker Lilian.  
    – Jag arbetar inte utifrån att det finns ”rätt och fel”. Det går att leka sånglekar på olika sätt, det gäller att hitta dem man tycker om och använda dem på det sätt man gillar.

LÄS MER:

4Musik utan noter inte svårt alls  

ANNIKA DZEDINA

FAKTA/ TIPS

Lilian Höjds fem snabba tips på bra sånglekar: ”Karusellen” (… här är karusellen som ska gå till kvällen) ”Sju spring”. Man utför olika rörelser på de olika siffrorna. ”Vaggvisa från Älvdalen” ”Domaredansen” ”Rikeman och fattigman”

FAKTA/ VETA MER

Lilian Höjd rekommenderar att ta kontakt med Riksföreningen för folkmusik och dans, som bland annat har tips på kurser, litteratur och sångböcker.

www.rfod.se

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: