Läs senare

T-shirtstrid trappas upp med JO-anmälan

ArbetsmiljöLärarförbundets lokalavdelning JO-anmäler Partille kommun efter stopp för fackliga kampanjtröjor på arbetstid.

Arbetsgivarförbud mot att bära Förskoleupprorets t-shirtar på arbetstid har under våren skapat stor debatt, något Lärarnas tidning berättat om vid flera tillfällen.

I Partille kommun råder stopp för såväl Förskoleupprorets tröjor som Lärarförbundets valkampanjtröjor på arbetstid. På ena sidan av tröjstriden står kommunen, som ser tröjbärandet som politisk opinionsbildning. På andra Lärarförbundets lokalavdelning, som menar att kommunens förbud slår mot de anställdas yttrandefrihet.

Nu har Lärarförbundets lokalavdelning anmält Partille kommun till Justitieombudsmannen (JO).

Stoppet för Lärarförbundets valkampanjtröja är ”ett felaktigt beslut på lösa grunder som ger vida principiella konsekvenser”, skriver lokalavdelningen i sin anmälan. Man pekar också på att det i kommunen inte finns någon policy eller skriftlig riktlinje som hindrar tröjbärandet.

Partille kommun har i Lärarnas tidning tidigare lyft fram att kommunen vill att skolan ska vara en politiskt neutral plats, att det i kommunen finns upparbetade fackliga påverkansvägar och att man inte lägger sig i hur anställda uttrycker sig utanför arbetstid.

ur Lärarförbundets Magasin