Läs senare

Lön under föräldraledighet

Fråga facketHär kan du ställa frågor om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat. Vi tar reda på svaret. Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Torbjörn Tenfält
16 aug 2017
16 aug 2017

Jag vill pausa min föräldraledighet för att få lön över jul och nyår – vad är viktigt att tänka på då?

Småbarnsförälder

Svar: Även om det är långt till jul är det bra att vara ute i god tid med den här typen av frågor. Det rådet ger Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman på Lärarförbundet.

Det är inte ovanligt att personer som är föräldralediga under hösten vill avbryta ledigheten och få lön under själva jullovet, för att sedan fortsätta den igen när vårterminen startar.

– Vill du få lön under jullovet måste du gå i tjänst senast sju kalenderdagar före ledigheten. Detsamma gäller inför sportlov och påsklov, säger Ingrid Lindgren Andrén.

Kommunala arbetsgivare tolkar avtalet så att även en mycket liten nedsättning av sysselsättningsgraden efter lovet räknas som fortsatt ledighet. Däremot behöver du inte arbeta sju dagar före lovet om du planerar att arbeta full tid efter lovet.

– Prata med Lärarförbundet och din rektor redan nu. På den kommunala sidan krävs tre månaders framförhållning när det handlar om föräldraledighet.

Även privatanställda lärare med Almegaavtal måste gå i tjänst sju kalenderdagar före jul-, sport- och påsklov om de tänker fortsätta vara föräldralediga efter lovet.

ur Lärarförbundets Magasin