Läs senare

Lönelyft för förskollärare i Malmö

LönI Malmö har många förskollärare valt att jobba i förskoleklass för att få upp lönen. Nu vill kommunen minska lönegapet för att stoppa flykten. 2018 får de 350 lägst betalda förskollärarna ett lönelyft på mellan 400 och 3000 kronor.

av Niklas Arevik
11 Dec 2017
11 Dec 2017

Lärarlyftet har gjort att många förskollärare i Malmö väljer att gå till grundskolan för att höja sin lön. Detta har skapat ett underskott på förskollärare. Därför har kommunen beslutat att höja lönen för alla förskollärare som tjänar mindre än 29 000 kronor i månaden med minst 400 kronor, utöver avtalsenlig löneökning.

– Det kan bli upp till 3 000 i löneförhöjning för vissa. Men det gäller endast dem som ligger lägst i dag. Medianlönen för våra förskollärare är runt 29 000, denna satsning handlar om att få upp lönen för den tionde percentilen, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd.

Vet ni att förskollärare aktivt väljer att gå till grundskolan för att få upp lönen?

– Ja, förskollärare som jobbar i förskoleklass har blivit en del av lärarlönelyftet, vilket har gjort att en del förskollärare har valt att arbeta där i stället. Vi vill därför minska denna löneskillnad, säger Carina Nilsson.

Samtidigt som många förskollärare i Malmö slutar så ökar efterfrågan. Staden växer rekordsnabbt, relativt sett mest av de tre storstadsregionerna. Och enligt prognoser från SCB kommer befolkningen fortsätta att öka med 5 500 personer om året fram till 2026.

ur Lärarförbundets Magasin