Läs senare

Löneprotest i Stockholm

Ett hundratal lärare samlades på torsdagen utanför utbildningsnämnden i Stockholm för att protestera mot stadens nya lönemodell.

30 nov 2012
Löneprotest i Stockholm
Foto: Niklas Arevik

Foto: Niklas Arevik”Ropen skalla – 4,2 åt alla!” Slagorden var mer besjälade än taktfasta vid demonstrationen mot Stockholm stads nya modell för lönesättning under torsdagseftermiddagen.

Det var ett hundratal lärare som uppmärksammat kallelsen från de båda lärarförbundens stockholmsavdelningar, vilket får anses vara en hygglig uppslutning med tanke på tidpunkten, 15:30, som var vald med anledning av utbildningsnämndens sammanträde.

Kerstin Ek som är lärare på ESS-gymnasiet i Stockholm har själv inte drabbats av lönemodellen, men är på plats för att visa solidaritet med sina kolleger.

– Det är varken ett rättvist eller rimligt system. De 4,2 procent som är avtalat ska självklart vara ett golv inte ett tak. Det är dags för politikerna att visa att man vill satsa på alla lärare, säger hon och håller kampvilligt upp ett plakat med detta budskap. 

Varken borgarrådet Lotta Edholm eller grundskoledirektören Håkan Edman kom ut för att möta demonstranterna.

Stockholms nya lönemodell

  • Stockholm stad har beslutat att årets lönepåslag på 4,2 procent ska fördelas olika mellan skolorna, beroende på hur väl man anser att de har lyckats med sitt uppdrag.
  • Därför får lärarna på de sju skolor som staden bedömer har lyckats bäst med att förbättra resultaten ett högre påslag än genomsnittet, 4,7 procent.
  • Samtidigt får lärarna på de skolor som man anser har lyckats sämst ett påslag på bara 3,7 procent.

ur Lärarförbundets Magasin