Läs senare

Lotta Edholm väntas bli skolborgarråd i Stockholm

PolitikNu står det klart att Alliansen och Miljöpartiet kommer att styra Stockholm, vilket innebär att Lotta Edholm (L) sannolikt väljs till skolborgarråd på måndag.

12 okt 2018
Lotta Edholm, Liberalerna.

Nyheten om att Alliansen och Miljöpartiet tillsammans tar över styret av Stockholm i ett blågrönt samarbete presenterades under en presskonferens i Stockholm.

Nyheten läckte ut under fredagsförmiddagen och offentliggjordes senare under en presskonferens vid lunchtid. Mejlet kom från Lotta Edholm (L) som i ett mejl citerat av Expressen skriver: ”Det är ett historiskt beslut som innebär att Stockholm får en blocköverskridande majoritet med en stark politisk mitt”.

Under pressträffen framkom det att Liberalerna enligt en överenskommelse mellan partierna ska utse skolborgarråd och socialborgarråd. Enligt uppgifter till Lärarnas Tidning från Liberalerna kommer Lotta Edholm att ta över som skolborgarråd.

– Det stämmer att hon sannolikt blir skolborgarråd, men det formella är inte klart än, utan det formella valet sker på måndag, säger en företrädare för Liberalerna till Lärarnas Tidning.

Lotta Edholm var skolborgarråd i Stockholm mellan 2006 och 2014. Den senaste mandatperioden har hon varit vice ordförande i utbildningsnämnden i Stockholm. Hennes återkomst hälsas försiktigt positivt av Lärarförbundet.

– Vi hoppas att vi ska ha ett gott samarbete framöver och att vissa av de saker som Lotta Edholm stod för under den mandatperioden hon senast var skolborgarråd ska kunna fortsätta, säger Johan Törnroth, ordförande för Lärarförbundet Stockholm.

Vilka saker är det?
– Då tänker jag framför allt på att hon var tydlig med att det behövdes satsningar på lärarna, både att administrationen skulle minska men också en löneuppvärdering och att det då förmodligen behöver skjutas till extra medel just för det ändamålet. Stockholms stad behöver en lönepolitik som behåller lärarkompetens och då kan vi inte ha år efter år med låga schablonökningar i skolan.

ur Lärarförbundets Magasin