Läs senare

LR vill att Saco ska organisera förskollärare

FörskolanLärarnas Riksförbund vill att Saco öppnar sin famn för förskollärare.
– Det bekymrar mig, svarar Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

av Stefan Helte
16 nov 2017
16 nov 2017

Det är i en motion till Saco:s kongress 23-24 november som Lärarnas Riksförbund (LR) har lagt en motion om att förskollärare bör organiseras inom Saco, den fackliga centralorganisation som LR tillhör. Så här står det:

”Vi konstaterar att det i dag finns stora akademikergrupper som inte representeras i något Saco-förbund. Ett exempel på en sådan grupp är förskollärare, det finns i dag cirka 45 000 yrkesverksamma förskollärare som trots sin akademiska examen inte har något naturligt förbund inom federationen utan hänvisas till andra förbund.”

Därför understryker LR: ”Saco bör vara den självklara mötesplatsen för Sveriges akademiker”.

Åsa Fahlén.

– Vi tycker helt enkelt att alla akademiker ska vara samlade i Saco och det finns ju akademikergrupper, som förskollärarna, som står utanför, kommenterar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Innebär det att LR tänker börja organisera förskollärare?

– Nej. Vi hade några sådana motioner uppe på senaste kongressen, men de avslogs. Och det är inget som ligger på agendan just nu.

Vad finns det för skäl för LR att inte organisera förskollärare?

– Vi tycker att vi har kunnat vara vassa just för att vi har en homogen medlemsgrupp. Där har vi och Lärarförbundet valt olika vägar.

Vad vill ni då med motionen – bör Saco starta ett nytt förbund för förskollärare?

– Vi har inga färdiga lösningar. Vi vill bara att Saco ska öppna upp för en allmän diskussion om hur organisationen ska kunna locka fler akademiker, säger Åsa Fahlén.

Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, som tillhör den andra fackliga centralorganisationen TCO och som organiserar landets förskollärare, tycks brydd över LR-motionen.

– Det här är ny information för mig. Jag måste ta en diskussion med Åsa för att höra hur de resonerar. Det är ju inte precis så att förskollärarna saknar ett fackförbund.

Ser du detta som en upptrappning av rekryteringskriget mellan LR och Lärarförbundet?

– Det återstår väl att se. Men det bekymrar mig. Vi har ju bra och pågående samtal mellan förbunden om avtalsrörelsen och viktiga statliga utredningar. Jag tycker det är där vi ska lägga vår energi.

Åsa Fahlén verkar vilja tona ned det egna förbundets motion om förskollärarna och talar hellre om de konstruktiva samtal som pågår mellan henne och Johanna Jaara Åstrand och mellan förbunden.

– Vi träffas ofta och har täta diskussioner med varandra. Vi ska till exempel träffas i dag, säger Åsa Fahlén.

Saco vs TCO

  • Lärarnas Riksförbund tillhör Saco (Sveriges akademikers centralorganisation), som består av 23 fackförbund. Saco-förbunden har 650.000 medlemmar.
  • Lärarförbundet tillhör TCO (Tjänstemännens centralorganisation), som består av 14 fackförbund. TCO-förbunden har 1,4 miljoner medlemmar.

 

 

 

ur Lärarförbundets Magasin