Läs senare

”Lyssna och lita på förskollärarna Anna Ekström”

slutreplikDet förvånar mig att regeringen vidhåller att statistiken ger en sann bild av hur läget ute på landets förskolor är.
Den officiella statistiken kan nämligen ge intryck av att barnen vistas i en mindre barngrupp, även när de under en stor del av dagen i själva verket vistas i en sammanslagen storavdelning, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande i en slutreplik i debatten om barngruppernas storlek i förskolan.

27 sep 2019

Trots att detta länge påtalats så väljer regeringen ändå att bygga hela sin verklighetsbild på den statistiken.

Det som borde oroa såväl statsministern som utbildningsministern är att Sveriges förskollärare inte känner igen sin egen verklighet i den beskrivning som regeringen bygger sina uppfattningar på. Det är fakta.

Det räcker inte att tala om hur framgångsrik regeringens politik varit, Anna Ekström, det är inte förrän förskollärarna själva märker av denna ”positiva utveckling” som det kan anses vara ett faktum. Kalla gärna alla uppfattningar som inte sväljer den felaktiga officiella statistiken för faktaresistens. Men vi tänker inte tystna.

Borde inte regeringen vara den instans som skulle vara mest intresserad av att försäkra sig om att den officiella statistiken är rättvisande? Men vad har regeringen gjort för att göra det?

Hur regeringen kan missa hur missnöjet jäser ute i landets förskolor är en gåta. Vi hör dagligen berättelserna från våra medlemmar. Det finns ingen positiv utveckling i de berättelserna. Men däremot finns det massor av lärarengagemang, kunskap och lärarstolthet. Där har ni er viktigaste resurs och källa. Det hade verkligen varit på sin plats att regeringen lyssnar och litar på sina förskollärare.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin