Läs senare

M och C stöder regeringens lärarlönelyft

Moderaterna ställer sig bakom regeringens satsning på tre miljarder kronor per år till höjda lärarlöner. Även Centern ger sitt stöd.

07 mar 2016
M och C stöder regeringens lärarlönelyft
Moderaterna partiledare Anna Kinberg Batra presenterade partiets förslag om lärarassistenter på en presskonferens tillsammans med Maria Rönn från Lärarförbundet och Bo Jansson från Lärarnas riksförbund.

Moderaterna (M) stöder regeringens satsning på tre miljarder kronor årligen till höjda lärarlöner. Det beskedet ger partiledaren Anna Kinberg Batra på Dagens Nyheters debattsida på måndagen. 

Beskedet öppnar för blocköverskridande överenskommelser, hoppas Lärarförbundet. 

– Jag förväntar mig att regeringen ser detta som en utsträckt hand och nu bjuder in Moderaterna till de pågående samtalen om läraryrkets attraktivitet, säger Maria Rönn, 1:a vice ordförande Lärarförbundet, i ett uttalande.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är positiv till de moderata tongångarna.
– Jag kan inte annat än välkomna om det blir lite av en politisk tävling, säger han till TT.

I artikeln presenterar M också två andra förslag vars syfte är att stärka läraryrket. Som Lärarnas tidning berättat tidigare vill partiet införa lärarassistenter i skolan, för att lärare ska få mer tid till undervisning. Nytt är att partiet vill satsa 200 miljoner kronor årligen och att pengarna i första hand ska riktas till de tidigare årskurserna på de skolor som har störst utmaningar. 

För det tredje vill M digitalisera de nationella proven och införa central rättning av dessa. 
Även Centern meddelar på måndagen att partiet stöder såväl lärarlönesatsningen som förslaget att införa central rättning. Som Lärarnas tidning berättat tidigare vill även C införa lärarassistenter i skolan. Såväl Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Skolledarförbundet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har framfört idén eller ställer sig positivt.

Regeringen hävisar till att den att av nära en halv miljard kornor för bland annat fler anställda i skolan de närmaste åren.

ur Lärarförbundets Magasin