Läs senare

M vill satsa mer på förskolan

Moderaterna vill att barn ska kunna få avgiftsfri förskola redan från två års ålder. Statsminister Stefan Löfven (S) är inne på samma linje.

09 jun 2015

Moderatledaren Anna Kinberg Batra lanserade förslaget i sitt sommartal på Mosebacke i Stockholm.

– Det ger fler barn det utrymme till lek och lärande som de behöver. Särskilt de som inte får det hemma, säger hon.

– Det ger också familjer, särskilt dem med låga inkomster, ännu bättre möjligheter att kombinera familjeliv med arbete.

M-förslaget innebär att den allmänna förskolan utvidgas från treåringar till barn som fyllt två år. Det skulle innebära att föräldrarna får rätt till avgiftsfri förskola 15 timmar i veckan för sina tvååringar. Hur mycket föräldrar tjänar på förslaget beror på vilken kommun de bor i.

Enligt Moderaternas beräkningar skulle till exempel en ensamstående förälder i Göteborg med en månadsinkomst på 23.000 kronor spara 200 kronor. Förslaget beräknas kosta staten en miljard kronor årligen.

Även Socialdemokraterna har ett liknande förslag. Stefan Löfven kan dock inte säga när det kan förverkligas.

– Förskolan är så viktig för barnen när de ska in i skolan. För vi vet att de som gått förskolan får en bättre start, säger han.

M vill också satsa mer pengar på mindre barngrupper. De 830 miljoner kronor som regeringen planerar att satsa nästa år, och som Alliansen föreslog i den budget som riksdagen antog i december, vill Moderaterna nu toppa upp till 1 miljard kronor.

– Det ska framför allt vara lugn och ro så att man lär sig så mycket som möjligt, säger hon.

Allmän förskola

Alla barn har rätt till kostnadsfri allmän förskola tre timmar per dag (525 timmar per år) från och med höstterminen det år då barnet fyller tre år. Moderaternas förslag är att den allmänna förskolan ska införas från två års ålder.

ur Lärarförbundets Magasin