Läs senare

”Man undviker att tala om att man fått lärarlönelyftet”

Trots att Mailene Rollvén tycker att hon förtjänat att få del av lärarlönelyftet har hon svårt att glädjas över att ha blivit utvald.

av Stefan Helte
18 jan 2017
18 jan 2017
”Man undviker att tala om att man fått lärarlönelyftet”
SO-läraren Mailene Rollvén räknade med att få del av lärarlönelyftet och fick det. ”Jag skulle nog ha sagt upp mig om jag inte fick det”, säger hon. Foto: Marc Femenia

2 600 kronor extra i månaden. Mailene Rollvén är en av de lärare som har fått lärarlönelyftet.

— Jag hade blivit oerhört besviken om jag inte hade fått det. I så fall skulle jag nog ha sagt upp mig, berättar hon.

Mailene Rollvén är SO-lärare på högstadiet i Södra Ängby skola i Stockholm. Hon har varit lärare i 16 år och tar på sig mycket ansvar.

Hon driver samarbeten med andra skolor, har startat en skoltidning, tar hand om lärarstudenter, är EU-skol­ambassadör och försöker hitta nya undervisningsmetoder som hon sprider till andra.

— Jag tycker att jag är drivande och förtjänar pengarna.

Mailene Rollvén anade att hon skulle bli en av de utvalda, eftersom rektorn hade antytt det på vårens lönesamtal och eftersom skolledningen på Stockholms stads skattningsformulär hade kryssat i att hon uppfyllde kriterierna som krävdes för att få lyftet.

Ändå mottog hon beskedet med kluvna känslor.

— På ett sätt känns det tråkigt, när jag vet att jag har duktiga kollegor som inte får del av pengarna. Då kan jag inte glädjas åt det på samma sätt.

Hon beskriver det som att i stället för att bli glad blev hon inte arg, trots att detta är hennes största lönehöjning på en arbetsplats.

Vet dina kolleger om att du har fått lyftet?

— De som har frågat har jag sagt det till. Men det känns orättvist att inte andra också får pengar. Det är nästan så att man undviker att tala om det.

Beskedet om vilka som hade blivit utvalda kom runt höstlovet. Då märktes en del besvikelse på skolan. Men den som ville ha samtal med rektorn om fördelningen fick det.

— Och nu är det ingen som pratar om lärarlönelyftet längre. Vi har annat att tänka på.

Det verkar som att upprördheten har blåst över lite, tycker Mailene Rollvén.

— Och så kanske de som blev utan hoppas att de i stället ska få mer i nästa lönerevision.

Är du nöjd med din lön?

— Ja, nu är jag faktiskt nöjd.

ur Lärarförbundets Magasin