Läs senare

”Många barn vägrar gå på skoltoaletten”

ElevhälsaHallå där Cecilia Cato, mentor och gruppledare för Centern i Tingsryd, som föreslagit att kommunens skolor ska börja spela musik på toaletterna.

av Daniel Persson
05 dec 2018
05 dec 2018
Cecilia Cato, gruppledare för Centerpartiet i Tingsryd. Foto: Pressbild.

Varför har du lämnat in en motion om det här?

– På grund av det jag vet av erfarenhet sedan många år tillbaka då jag jobbat i skolans värld som elevassistent och just nu som mentor. Det är väldigt många barn och ungdomar som håller sig när de är i skolan för att de tycker att det är pinsamt att gå på toaletten, man är rädd att det ska höras ut.

Varifrån kommer idén?

– Det här finns på många offentliga toaletter redan i dag. Och jag tycker själv fortfarande inte att det är jätteroligt att gå på toa på min arbetsplats. Det är ett ämne som berör många människor, men det är ingenting man pratar om utan det är lite tabubelagt.

Hur skulle det gå till rent praktiskt?

– Min första tanke var att vi provar på några toaletter på högstadiet och gymnasiet och sedan gör en utvärdering. Visar det sig vara positivt kan man införa det på flera ställen. Vad för någon typ av musik som spelas är inte så viktigt, det skulle också kunna vara radion som gick under dagen när barnen går i skolan. Man behöver inte borra och dra trådar till högtalare genom väggar och dylikt, det finns så mycket teknik i dag så det borde gå att fixa på ett smidigt sätt.

Vad har du fått för reaktioner på din motion?

– Det är många som kommit fram till mig när jag varit på byn och tyckt att det är jättebra. Jag har fått väldigt mycket positiv feedback på det här, därför tycker jag det vore ännu tråkigare om man från politikens sida väljer att inte ens testa det.

Vad händer nu?

– Det finns en tjänsteskrivelse om att avslå förslaget, men det har inte behandlats politiskt fullt ut än. Det ska upp i kommunfullmäktige, troligen i februari.

ur Lärarförbundets Magasin