Läs senare

Många vallöften om skolan

VAL 2018De skolpolitiska valutspelen duggar tätt. I helgen la fyra partier fram förslag på området. Bland annat Vänsterpartiet som vill skjuta till 10 miljarder för att fler ska kunna anställas i förskolan.

20 aug 2018
Ulla Andersson, Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet anser att det är för stressigt i den svenska förskolan och vill därför skjuta till över tio miljarder kronor för att fler ska kunna anställas.

– Vi möjliggöra att man minskar storleken på barngrupperna, satsa på att anställa fler och få en bättre arbetsmiljö, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

V vill därför skjuta till 2 miljarder kronor på förskolan i budgeten för nästa år. För 2020 och 2021 stiger summan till 3,5 miljarder respektive 5 miljarder.

Liberalerna har presenterat sitt skolpolitiska program och många av punkterna är kända sedan tidigare. Ett nytt förslag är dock att L vill satsa mer på spetsutbildningarna.

Spetsutbildningarna innebär att elever på högstadiet kan läsa på gymnasienivå och att elever på gymnasiet kan läsa högskolekurser. De som läser högskolekurser ska också få meritpoäng när de ansöker till högskolan.

Jan Björklund, Liberalerna.

Försök med spetsutbildningar infördes för gymnasieskolan 2009 och för grundskolan 2012.

– Erfarenheterna är så goda att det är dags att permanenta detta och att bygga ut det kraftigt, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund, som anser att antalet elever som går en spetsutbildning inom grund- och gymnasieskolan borde kunna fördubblas från dagens omkring 3 000 elever.

– I ett första steg borde vi kunna utöka det till det dubbla, säger Jan Björklund.

Socialdemokraterna vill å sin sida införa läxhjälpsgaranti och en obligatorisk lovskola för elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan. Åtgärderna gäller elever i årskurs 6–9.

De elever som behöver ska vara garanterade minst två timmars läxhjälp i veckan. Elever i riskzonen för att missa gymnasiet ska också få obligatorisk lovskola om minst 50 timmar.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

KD-ledaren Ebba Busch Thor kämpar för att hålla sitt parti kvar i riksdagen. Hon satsar på klassiska KD-frågor som äldreomsorg, sjukvård och familj, men hon tycker också att det är dags att höja maxtaxan i barnomsorgen för att finansiera mindre barngrupper.

– Maxtaxan har höjts väldigt lite på 16 år, vilket inte är helt rimligt, säger Ebba Busch Thor i TT:s partiledarintervju.

KD vill tillåta högst tolv barn i småbarnsgrupperna. Även kommuner och staten ska skjuta till pengar och totalt kostar förslaget drygt 4 miljarder kronor.

– Ingen tycker att det är roligt att höra att en avgift höjs, men jag tror att det är många som är beredda att betala lite mer om man vet att pengarna går oavkortat till att få ner storleken i barngrupperna, säger Ebba Busch Thor.

ur Lärarförbundets Magasin