Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Marie Andersson årets Guldäpplevinnare

Marie Andersson, lärare på Eskelhem skola på Gotland, fick Guldäpplet 2011 för sitt engagerade och pedagogiskt genomtänkta arbete med stöd av digitala verktyg.
Särskilt klassbloggen ”Detektiven Emil och vi” och Marie Anderssons sätt att arbeta med geocaching utifrån läroplanen ligger bakom vinsten.

01 nov 2011

Foto: Lotta HolmströmGuldäpplet är ett pris till lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT. Det delas ut för tionde året i rad.

Vad betyder det att få ett sådant här pris?

– Det är oerhört roligt att bli uppmärksammad för mitt arbete, det jag gör till vardags. Det betyder väldigt mycket att jag gör saker som är viktiga och som andra vill följa.

Vad är din utgångspunkt i ditt arbete? Vad är det som driver dig att till exempel ge dig in i geocaching?

– Jag tror att det är min nyfikenhet, att hitta nya saker att ta in i undervisningen, som kompletterar det traditionella, och att kombinera det teoretiska med det praktiska.

– Jag är själv väldigt intresserad av modern teknik. Det har gett mig väldigt mycket, och då känner jag att det kan ge lika mycket till mina elever.

Nytt för i år är att prissumman höjs från 10 000 till 25 000 kronor. Bakom det ligger att de båda lärarförbunden, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) går in som fullvärdiga partners i Guldäpplet.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag har ingen aning faktiskt. Jag får fundera på om jag kan använda det i skolan eller för fortbildning, jag vet inte än.

Mer om och av Marie Andersson

Ny jakt på kunskap. Reportage från Lärarnas tidning om hur Marie använder geocaching i undervisningen.
De sätter Gotland på kartan. Reportage ur tidningen Alfa om Maries arbete med klassbloggen Detektiven Emil och vi.
De vann webbstjärnan. Marie Anderssons elever prisades för bloggen Detektiven Emil och vi
 

Att använda bloggen i undervisningen

Marie Andersson berättar om bloggprojektet Detektiven Emil och vi som hon bedriver i en grundskoleklass utifrån Anna Janssons böcker om Emil Wern. Författaren är själv involverad i bloggen, och klassen knyter ihop bokens miljöer med hembygdens Visby. Seminariet är inspelat på Skolforum 2010. Lärarnas Nyheters Lotta Holmström inleder.
Här finns bloggen: Detektiven Emil och vi
 

Marie Anderssons krönikor i tidningen Origo


 

ur Lärarförbundets Magasin