Läs senare

Måste jag jobba utan att få betalt?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

16 Dec 2016

Den förskola jag arbetar på öppnar kl 8.00. Även min arbets­tid beräknas från 8. Men jag måste komma dit före barn och föräldrar för att tända, lyfta ner stolar, ställa i ordning och se till att det är en välkomnande stämning. Det här är tid jag aldrig har fått betalt för. Får arbets­givaren göra så?
Lisen

Svar: För en förskollärare med semestertjänst ska alla ordinarie arbetsuppgifter rymmas inom den schemalagda arbetstiden. Frågan är då om förberedelse inför öppningen är en sådan uppgift.

Arbetsgivaren kan tycka att det är helt okej att personalen tänder och ställer i ordning tillsammans med de barn som har kommit.

Så här säger ett par fackligt aktiva förskollärare om hur de ser på frågan.

— Det här är något som ska göras på betald arbetstid och inte på fritiden. Jag tycker att arbetstiden bör schemaläggas så att den börjar kanske en kvart innan öppningen, säger Anna Söder­lund vid Lärarförbundets lokal­avdelning i Gävle.

— Annars är det svårt att välkomna barnen på ett bra sätt.

På Gotland har Lärarförbundet tagit upp frågan med arbetsgivaren. Svaret var att den måste lösas vid schemaläggningen vid varje förskola.

— Grundproblemet är förskolornas låga bemanning. Den gör att personalens scheman blir alltför tajta, säger Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärar­förbundet på Gotland.

ur Lärarförbundets Magasin