Läs senare

Måste vi svälja allt?

DebattNär jag valde att utbilda mig till förskollärare var det ett av de mest medvetna val jag gjort. Jag ville vara med och lägga grunden för barnens framtida lust att lära, skriver Sara Lindgren.

10 feb 2020
När ska vi få rätt att säga ”hit men inte längre”, undrar förskolläraren Sara Lindgren i sin debattartikel?
Foto: Pixabay

Om debattören:

Sara Lindgren är förskollärare. 

Tänk vilken ynnest. Att få se de här barnen växa och frodas, att få kittla deras nyfikenhet och stolt kunna säga att jag hjälpt till att fylla deras ryggsäck.

Det här jobbet är inte för alla. Det blir lite extra tydligt när man får höra ”jag förstår inte hur ni orkar? Ni är sanna vardagshjältar”. Då blir man stolt. Som en tupp!

För jag ser det inte som ett hjältedåd, jag ser det som ett kall och en ynnest.

Att få säga stopp när någon tar en för givet. Att få säga stopp när någon inte värdesätter mitt jobb tillräckligt mycket.

Och jag är så förbaskat stolt över mitt yrke och det jobb jag och mina kollegor utför. Stolt för att jag har verktygen att kittla barns nyfikenhet och lust att lära. Stolt för att jag inte tycker att det är så värst jobbigt att jobba med barn, det är snarare bland det roligaste man kan göra. Stolt för att jag får lära känna de här barnen så väl att JAG kan agera utifrån vad jag anser är för DERAS bästa. Och de är inte ens mina egna barn!

En stolthet jag tycker att jag har gjort mig förtjänt av att få visa upp. En stolthet med tillhörande integritet som jag anser mig värd att få skydda. Att få markera när någon gjort ett övertramp och smutskastat mitt och mina kollegors jobb. Att få säga stopp när någon tar en för givet. Att få säga stopp när någon inte värdesätter mitt jobb tillräckligt mycket. Att få säga stopp när deras jobb är viktigare än mitt och viktigare än deras barn.

Det här borde inte ens vara något att diskutera? Det borde vara självklart!

Men när inte ens chefer håller en om ryggen och pushar en att säga ”nu får det vara nog” utan snällt ber en att le, se glad ut och svälja all den skit som kastas mot en, då inser jag att chansen att få visa upp sin yrkesstolthet och att få värna sin integritet är ljusår bort.

När ska det här ändras? När ska vi tillsammans våga gå emot dem som i och med sin titel, rektor, biträdande rektor, chef med flera, har en given stolthet, status och rätt till integritet? När ska vi få rätt att stå rakryggade och säga ”hit men inte längre”?

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin