Läs senare

Mattelyftet lyfter resultaten

Åtta av tio lärare som deltagit i Mattelyftet anser att satsningen leder till bättre undervisning. Det visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort.

06 feb 2014

Drygt 2000 lärare har svarat på frågor om de statliga fortbildningsprojekten Matematiksatsningen och Matematiklyftet. 90 procent av dem anser att satsningarna har haft rätt inriktning och 80 procent tror att de bidrar till en högre kvalitet i matematikundervisningen.

Lärarna uppger också att de två viktigaste åtgärderna för bättre resultat i matematik är mindre undervisningsgrupper och mer specialpedagogiska insatser.

– Det är väldigt glädjande att så många lärare är nöjda och dessutom tror att satsningarna kommer att göra skillnad i deras undervisning, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund till tidningen Skolvärlden.

Mattelyftet

  • Matematiklyftet är en fortbildning i matematikdidaktik för alla lärare som undervisar i matte.
  • Satsningen pågår mellan 2012 och 2015 och kostar totalt 649 miljoner kronor. Målet är att nå 40 000 lärare.
  • Formen är kollegialt lärande i studiecirklar eller learning study-grupper. Erfarna matematiklärare utbildas till handledare.
  • Institutet för ­arbetsmarknads- och utbildnings­politisk utvärdering (IFAU) ska utvärdera Matematiklyftets påverkan på elevernas måluppfyllelse.
Källa: Skolverket

ur Lärarförbundets Magasin