Läs senare

Med våldet bakom skolknuten

Hot och våldSkolan ska vara en fristad och fokusera på kärnuppdraget. Det är målet för lärarna på Kvarnbyskolan i våldsdrabbade Rinkeby.

av Gustaf Rosensköld
07 feb 2018
07 feb 2018
Med våldet bakom skolknuten
Lärarna Tim Laskar och Maja Karlsson på Kvarnbyskolan i Rinkeby är trötta på mediebilden av förorten och känner sig inte otrygga på jobbet trots den senaste tidens skjutningar i deras område. Foto: Marc Femenia

Förra året ökade skjutningarna med dödlig utgång i Sverige kraftigt. Totalt var de 43 stycken och de kan nästan uteslutande härledas till kriminella nätverk, ofta med koppling till socialt utsatta områden. Järvaområdet norr om Stockholm hör till de som drabbats hårdast av våldet.

Det har gått en månad sedan en man i 25-årsåldern sköts ihjäl på en pizzeria på torget i Rinkeby. En vecka dessförinnan hade en man i 20-årsåldern skjutits till döds i ett garage intill Kvarnbyskolans sexårsverksamhet.

På skolan går elever från förskoleklass till årskurs 6. Lärarnas tidning är här för att prata om hur de upprepade grova våldshandlingarna i området påverkar en skola med elever i yngre åldrar.

Maja Karlsson har arbetat som lärare på Kvarnbyskolan i 15 år. Hon och kollegan Tim Laskar har tappat räkningen på hur många dödsskjutningar som skett i området.

– Både vi, eleverna och samhället blir lite avtrubbade, säger Maja Karlsson.

– Man kan tänka sig att eleverna skulle komma hit och vara jätteledsna och gråta, men så är det inte riktigt.

Men det finns behov av att prata. Efter dödsskjutningen på pizzerian i början av januari hade flera elever på skolan sett bilder på den dödade mannen som spridits i sociala medier.

– Då pratade vi mycket kring det, säger Maja Karlsson.

Samtidigt finns elever som är rädda för det som händer – men även för att prata om det. Tim Laskar ger exempel på hur tankarna kan gå.

– De kan säga: Tänk om personer från de här kriminella gängen får reda på att jag har sagt någonting.

Jag säger till mina killar när de går i fyran-femman: det är nu du gör valet. Maja Karlsson, lärare på Kvarnbyskolan

Då kan det hjälpa att baka in de saker som är jobbiga att prata om i den vanliga undervisningen, menar Tim Laskar. På en SO-lektion med sina sexor för ett tag sedan ritade han upp jämförelser mellan livsförutsättningarna att leva som yrkeskriminell och att lönearbeta.

– De har förstått att det handlar om yrkeskriminella och att det finns konsekvenser och risker. Här pratar vi mer om: är det värt det?

– Jag har jobbat här länge och har alla kategorier av före detta elever. De som inte finns längre, de som sitter inne  och de som det gått jättebra för, säger Maja Karlsson.

– Jag säger till mina killar när de går i fyran-femman: det är nu du gör valet.

För de allra flesta har det gått bra, betonar Maja Karlsson. Samtidigt är hon öppen inför sina elever med att världen kan vara orättvis.

– Är du blond och heter Karlsson har du det mer förspänt. Det är inte rättvist, men det är verkligheten och inget att hymla med.

Tim Laskar och Maja Karlsson lyfter fram de goda föräldrakontakterna som en fördel med att jobba i Rinkeby. Foto: Marc Femenia

Precis som många rektorer som svarat på en enkät från Lärarnas tidning (se grafik) planerar rektor Robert Staby en så kallad inrymningsövning på skolan.

Men några andra, särskilda behov kopplade till våldet i området ser han inte.

— Säkerhetsfrågan är redan högt prioriterad överallt inom skolan, säger han.

Han ser att skolan är viktig för att bryta utanförskap – och i förlängningen hålla eleverna borta från kriminalitet. Att låta skolan fokusera på kärnuppdraget kan också fungera som ett välbehövligt avbrott, menar Robert Staby.

– Från elevernas perspektiv kan det finnas en vila i det. Att de känner att de är som alla andra elever och går i skolan och lär sig en massa saker.

Men också när det gäller resultaten i skolan finns utmaningar. På närliggande Rinkebyskolan nådde bara två av fem niondeklassare gymnasiebehörighet i somras. Också på Kvarnbyskolan ligger eleverna i årskurs 6 sämre till än kommunsnittet.

Inte ett tillfredsställande resultat, konstaterar Robert Staby, som samtidigt inte ser jämförelsen som särskilt meningsfull. Att lyckas locka bra lärare är en viktig väg för att lyfta resultaten, tror han.

Något som inte blir lättare av den senaste tidens skjutningar.

– För varje skjutning blir mitt rekryteringsarbete mycket svårare än det var innan. Det är tufft.

Lärarna Maja Karlsson och Tim Laskar har tröttnat på mediebilden av förorten och är inte sena med att lyfta fram fördelar med att arbeta i Rinkeby. De pekar framför allt på bra föräldrakontakter där deras profession respekteras. Och de känner sig inte otrygga på jobbet.

– Vi ger aldrig upp med att försöka få barnen på rätt spår. Det handlar om vår framtid, säger Tim Laskar.

ur Lärarförbundets Magasin