Läs senare

Mer än korv på hennes meny

Marielle Lausch ser sitt ämne som mycket större än matlagning

04 okt 2013
Mer än korv på hennes meny
Hem- och konsument­kunskapsläraren Marielle Lausch gillar korvstoppning — men inte i skolan. Bild: Petter Koubek

Blir man smart av fisk? Varför gör man semlor? Hur gör man Coca cola? Hem- och konsumentkunskaps­läraren Marielle Lausch brukar börja terminen med att låta eleverna skriva frågor på lappar. Hellre diskussioner i klassen än föreläsning, är hennes recept.

– Jag vill lära eleverna att göra aktiva val, säger hon.

Ingen korvstoppning således. Det ägnar hon sig däremot åt hemma på gården tillsammans med maken Tomas Bergström. Duon har vunnit flera fina priser för sina korvar.

I det kombinerade köket och vardagsrummet bjuder Marielle Lausch på kaffe och hemlagad paj. En enorm murad spis är rummets hjärta. Ute på gården frodas persikoträd och i växthuset en vinranka — en bit bort ligger slakteriet.

Det är på sätt och vis tack vare korven som Marielle Lausch blev hem- och konsumentkunskapslärare. Men vägen dit har varit slingrig som ett fjälster – som tarmen man använder vid korvtillverkning kallas.

Hon tänkte sig en karriär som civilingenjör i elektroteknik efter industrigymnasiet i Ludvika. Jobbade några år men gav till slut efter för vissheten hon bar på, att hon skulle bli lärare.

– Jag har alltid trivts i skolans värld. Under­visning och att hjälpa andra att utvecklas är det bästa jag vet.

Marielle Lausch började plugga matte och engelska för att bli gymnasielärare. Samtidigt som hon skrev C-uppsatsen i engelska jobba­de hon extra på behandlingshem. Då hade familjen också skaffat gården i Pålsboda, Närke, med kennel och boskap. Det blev för mycket och Marielle blev sjukskriven. Arbets­träningen skedde på en förskola där hon trivdes.

Så blev en tjänst på halvtid ledig som HK-lärare i Pålsboda. Matintresset fanns där, lusten att undervisa likaså. Dessutom gick det bra att kombinera denna halvtidstjänst, och ytterligare en deltid på en annan skola, med korvverksamheten där hemma.

Elevernas intresse för matlagning är det inget fel på, tycker Marielle Lausch. Det svåra är att få dem, och även deras föräldrar och andra, att förstå att hem- och konsumentkunskap är så mycket mer, som näringslära, miljö, hushållsbudget, tvätt och städning.

– Många frågar sina barn "Vad lagade ni på hemkunskapen?" när de borde fråga "Vad lärde ni er på hemkunskapen?"

Tyvärr räcker varken tid eller budget till att låta eleverna göra korv. Annars kunde Marielle ha lärt dem att göra hjortkorv, tillverkad av enbart hjortkött, hjortfett, salt och peppar, som hon 2010 vann guld med i SM i mathantverk. Eller nötsalami, älgkorv och färskkorv på lamm. Eller pastej på lammlever och älgkött – som alla vunnit fina priser.

– Den bästa korven görs av ostressade djur och slaktvarmt kött, förklarar hon.

Då är köttet lätt att bearbeta och binder ihop bra. Dessutom ska det vara så få ingredienser som möjligt.

Denna höst flyttar familjen till Tanzania, där maken tidigare bott. Kanske blir det en arbetsperiod på en turistcamp eller liknande. För Marielles del eventuellt lärarjobb.

– Om det är barn eller vuxna som är mina elever spelar mindre roll. Jag kommer nog aldrig att sluta undervisa.

Personligt
Marielle Lausch

Familj Maken Tomas Bergström, dottern Tuva, 2,5.

Bor Jasiri gård, Pålsboda.

Ålder 32.

Favoritkorv Vari­erar. »Grillkorv av nötkött med bara salt och peppar är gott.«

Bästa matminne På en ekologisk gård i Tyskland har hon och maken gått kurser i mathantverk. »På deras restaurang fick vi fantastisk mat, av delar som man normalt inte äter. Som kalvkind.«

ur Lärarförbundets Magasin