Läs senare

Mer förhoppning än realitet

av Håkan Söderberg
04 feb 2020
04 feb 2020
Håkan Söderberg, redaktionschef för Lärarnas tidning.

För en del handlar det om att man kan hindra nedskärningar, för andra att man kan anställa mer personal, sade finansministern Magdalena Andersson vid en presskonferens där 3,5 extra miljarder till kommunerna 2020 delades ut.

Det var nog snarare en förhoppning än en realitet. Det visar en enkät som vår reporter Lenita Jällhage gjort bland Sveriges kommuner. En tredjedel av kommunerna har svarat och av dem kan cirka en tredjedel inte ens behålla de lärare de har i dag och nära 60 procent har ingen möjlighet att nyanställa.

I Nynäshamn talar skolchefen Annika Setterquist klarspråk, om hur besparingarna slagit i kommunen och det stora hål som finns att fylla trots de nya pengarna.

I Nynäshamn talar skolchefen Annika Setterquist klarspråk, om hur besparingarna slagit i kommunen.

I Malmö är man ändå glada över tillskottet och försöker rädda situationen på bästa sätt.

Emma Olsson har pratat med läraren Christina Hultén vars skola inte hotas av nedskärningar men ändå anser att så länge det finns en enda skola som inte kan tillgodose vad barnen behöver så är det allas angelägenhet.

Att någon gång jobba utomlands är mångas dröm. En som gjort slag i saken är Anette Söderberg som tillbringar läsåret på den svenska skolan på Koh Lanta i Thailand.

Äventyret har gjort henne tryggare som lärare och nu kommer hon hem för att försöka dela med sig av det hon lärt sig berättar hon för Annette U Wallqvist som gjort det spännande reportaget.

Maria Wiman skriver i sin krönika om att auktoritet är något man förtjänar. En krönika som kan orsaka ”kadaverdisciplinförespråkare kraftig klåda” som Maria uttrycker saken.

Lärarstudenten Emelie Makdisi, 22, gör sin sista VFU denna termin i klass 6A på Ängsnässkolan. En dag i januari fick hon utbildningsminister Anna Ekström och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, som åhörare. Reporter Sten Feldreich och fotograf Ulf Lodin fanns också på plats.

Allt detta och mycket annat i detta nummer av Lärarnas tidning.

Glöm inte att du kan få nyheter och följa debatter på vår facebooksida.

God läsning.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin