Läs senare

Metta Fjelkner avgår

Metta Fjelkner avgår som ordförande i Lärarnas Riksförbund. Enligt förbundets stadgar blir det förste vice ordföranden Bo Jansson som tar över.

29 jan 2013

Metta Fjelkner avgår i samband med förbundsrådet den 14 maj. Enligt förbundets stadgar blir det förste vice ordföranden Bo Jansson som tar över ordförandeposten då.
– Jag har varit ordförande i 13 år och hade planerat att avgå redan inför förbundets kongress förra våren. Men jag blev övertalad att stanna kvar för att slutföra den kommunala avtalsrörelsen, som vi visste skulle bli jobbig, säger hon.
Enligt Metta Fjelkner klargjorde hon redan då att hon inte kommer att sitta kvar hela kongressperioden.
– Internt har detta inte varit någon hemlighet, säger Metta Fjelkner.

Många lärare i ditt förbund var kritiska mot att ni sade ja till avtalet. Hur har det påverkat ditt beslut att avgå?
– Det fanns kritik mot båda förbunden. Men det har inte spelat någon roll för mitt beslut. Jag tycker att det kan vara dags för nya krafter att spänna bågen och kanske lyckas bättre än vad jag har gjort.

Vad är det du inte har lyckats med?
– Jag är absolut inte nöjd med arbetsvillkoren och löneutvecklingen för lärarna i grundskolan och gymnasieskolan.

Kan din efterträdare lyckas bättre med det?
– Kastar man in nya aktörer kanske arbetsgivarna är mer villiga att lyssna på dem.

Hur har samarbetet mellan dig och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén fungerat?
– Det är inte intressant att kommentera. Men det går inte att sticka under stol med att vi är två förbund som delvis konkurrerar om samma medlemmar.

Vad ska du göra nu?
– Till att börja med ska jag för första gången sedan 1999 vara ledig en hel sommar och vara på mitt sommarhus på västkusten. Jag ska umgås med den familj och de vänner som jag har försummat – och inte svara på en enda fråga från journalister.

LR:s ordförande säger att hon är nöjd med att lärarlegitimationen är på plats, att lärarutbildningen har gjorts om och att karriärstegar införs för lärare.
Metta Fjelkner har kritiserats från kommunhåll för sin aggressiva ledarstil. Håkan Sörman, VD för Sveriges Kommuner och Landsting, skrev i ett debattinlägg på Dagens Samhälles webb nyligen att ”Metta Fjelkner fortsätter sin konfrontationskurs gentemot Sveriges Kommuner och Landsting och kommunerna när det gäller skolan”.

Lärarnas Riksförbund har cirka 87.000 medlemmar, främst lärare på högstadiet och gymnasiet. Nästa kongress är 2016.

ur Lärarförbundets Magasin