Läs senare

Miljöpartiet vill utreda nya krav på skolbolag

Miljöpartiet kräver att ägarna och investerarna står för kostnaden för elevernas fortsatta utbildning vid en konkurs.

08 Aug 2013

Miljöpartiet vill behålla initiativet i fråga om friskolornas vinster, som aktualiserats i och med friskoleföretaget JB Educations konkurs. Utbildningsminister Jan Björklund har tidigare i veckan öppnat dörren för en så kallad utbildningsgaranti, som innebär att gymnasieelevernas fortsatta studier garanteras vid en skolkonkurs. Idén kommer ursprungligen från Miljöpartiet som nu vill snabbutreda frågan.

Bild: Fredrik Hjerling– Det är långt ifrån klart vad Jan Björklund menar med sitt förslag. Vi har länge haft ett krav på att eleverna garanteras att inte hamna på bar backe om skolan går i konkurs, säger partiets utbildningspolitiske talesperson Jabar Amin till Lärarnas tidning.

Hur ska detta gå till rent konkret?

– Det kan till exempel handla om att skolan vid tillståndsgivningen måste kunna säkerställa att den har tillräckliga medel för att alla elever ska kunna slutföra sin utbildning.

Miljöpartiet värnar om de små och oberoende friskolorna. Ser du ingen risk med att dessa drabbas och bara kapitalstarka bolag har möjlighet att uppfylla detta krav?

– Det är mycket viktigt att de små och ideellt drivna förskolorna inte drabbas. Vi vill både värna om valfriheten och elevernas trygghet. Men hur detaljerna ska se ut får utredningen visa, säger Jabar Amin.

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin