Läs senare

”Mina första tre månader var tuffa”

LärarbristenHallå där Celina Viner, engelsklärare som bytte Brighthampton utanför Oxford i England mot Byske i Skellefteå kommun och jobb på Lejonströmsskolan.

07 jan 2019
Celina Viner. Foto: Privat.

Vad fick dig att flytta till norra Sverige?

– Jag har haft en passion för Sverige i flera år och familjen har semestrat i Sverige vid flera tillfällen de senaste åren. Redan första gången jag var i Sverige kände jag att här vill jag bo, men jag hade aldrig varit så långt norrut som Skellefteå. Av en ren tillfällighet såg min man en annons i The Guardian i januari förra året om att de sökte engelsklärare i Sverige. Sedan gick jag på ett möte i London med Skellefteå kommun och resten är historia.

Nu har du varit i Sverige i tre månader, har det varit som du tänkt dig?

– Mina första tre månader var tuffa. Min man var kvar i England och det vara bara jag och min hund här. Det har varit mycket att ordna som personnummer, bank-id, Swish. Allt är så annorlunda. När det funkar är det fantastiskt men det har varit en kulturkrock. Men nu har min man kommit över också så det är först nu vårt nya liv startar på riktigt.

Du sa i en intervju med Sveriges Radio att du också lockades till Sverige tack vare norrskenet, har du fått se det?

– Ja! Jag var över i England över jul och så den 28 december när jag kom tillbaka var det norrsken rakt över huset där jag bor. Jag såg det som ett tecken på att jag ska bo här.

Vilken är den största skillnaden mellan den engelska och den svenska skolan?

– Hela kulturen är så olika. På alla skolor i England där jag har jobbat har studenterna uniform på sig vilket de inte har här. Sedan är det också skillnad i hur mobiltelefoner och hörlurar får användas. På Lejonströmsskolan har alla studenter en egen laptop. Jag tror inte att de förstår hur lyckligt lottade de är.

Vad är din plan för framtiden, satsar du på att få svensk lärarlegitimation?

– Ja, min dröm är att kunna stanna här. Samtidigt finns allt med brexit, helt utanför min kontroll, och vem vet hur det kommer att påverka mig? Personligen vill jag stanna men det handlar också om att se om min man trivs lika bra som jag. En stor utmaning är att förbättra min svenska. Jag kände att det var på väg lite innan jul men det är extremt frustrerande att märka att mycket försvann när jag var tillbaka i England.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: