Läs senare

Minister vill rädda statliga lönepengar till lärarna

600 miljoner kronor till lärarlöner riskerar frysa inne. Men Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, öppnar för att förlänga rekvireringstiden.

21 sep 2016

I går presenterade regeringen sin budget där det framgår att 600 miljoner kronor till lärarlönelyftet riskerar att frysa inne. Om prognosen slår in kan 20.000 lärare, enligt Lärarförbundets uträkning, gå miste om ett lönelyft. Tiden att rekvirera medlen är för kort, enligt Lärarförbundet, som kräver att den ska förlängas från den 1 november till ett senare datum.
 

Helene Hellmark Knutsson är ministern som ansvarar för lärarlönelyftet.
 

Kan tiden för rekvirering förlängas?

– Vi får se vad som händer den kommande månaden. Annars får vi sätta oss i regeringskansliet och se vad vi kan göra, säger hon. 
 

Helene Hellmark Knutsson hoppas att arbetsgivare, både kommuner och fristående skolor, utnyttjar den återstående månaden till att söka.

Jag vill uppmana alla att göra det. Jag är oroad att alla inte förstår allvaret i situationen. Vi behöver höja lärarlönerna, det är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för att få lärare att vilja förbli lärare.

Lärarlönelyftet har kritiserats av lärarkåren för att utestänga många. Finns det planer på att förändra hur det är utformat?

Jag känner mig rätt trygg med reformen. Lägger man ihop den med karriärtjänstereformen kan nästan 90.000 lärares omfattas. Det är en bred satsning vi gör, sedan har ju arbetsmarknadens parter huvudansvaret att se till att lärare får en löneutveckling. Jag ser lärarlönelyftet som en katalysator för att få igång lönebildningen för lärare.

Vissa kritiserar kriterierna för lärarlönelyftet. Vad säger du om det?

Vi tog ju fram kriterierna tillsammans med skolans parter. Kriterier som man centralt kom fram till ska kunnas användas även lokalt i lönearbetet. Men sedan, när vi ser Statskontorets utvärdering av lärarlönelyftet så småningom, kan de ju peka på saker som gör att vi eventuellt får tänka om. 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin