Läs senare

Ministern: Skolpeng ska inte betala tjänsteexport

Skolexport– Det här är så långt ifrån en ändamålsenlig användning av våra skattemedel vi kan komma. Jag kan inte se hur något politiskt parti kan försvara ett system som gör detta möjligt.
Det säger civilminister Ardalan Shekarabi om de stora skolkoncerneras utlandsetableringar.

av Karin Lindgren
29 sep 2017
29 sep 2017

Ardalan Shekarabi kände inte till omfattningen av Academedias, Internationella engelska skolans och Kunskapsskolans verksamhet i andra länder, eftersom han inte sett det sammanställt förut. Den bild som framträder i Lärarnas tidnings granskning gör honom upprörd.

– Det är inte frivilligt att betala skatt i Sverige. Vi tar pengar från medborgarna med tvång för att finansiera den gemensamma skolan. Det är skamligt att medel som skulle användas till undervisning av svenska skolbarn hamnat i skolor i andra länder, säger han.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I sociala medier delas nu en två år gammal text från Stockholms handelskammare om en delegation till Saudiarabien för att främja affärskontakterna med landet, där näringsminister Mikael Dambergs statssekreterare och Kunskapsskolans Peje Emilsson deltog. ”Delarna” menar att regeringen ägnar sig åt hyckleri när man nu kritiserar utlandsexpansionen. Det tycker även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund i Aftonbladet men Ardalan Shekarabi håller inte med:

– Det visar bara att kritikerna inte förstår vad vi pratar om. Regeringen tycker att det är bra med svensk export av tjänster, men det är skillnad på skattebetalarnas pengar och företagens egna satsningar.  Skolpengen ska inte främja tjänsteexporten, säger han.

Senare i år kommer regeringen med förslaget om hur överskotten i välfärden ska begränsas och vilken den tillåtna vinstnivån blir. Förslaget väntas inte gå igenom riksdagen, i alla fall inte den här mandatperioden.

– Vi hoppas åtminstone få med de borgerliga partierna på att införa en ägar- och ledningsprövning och en ökning av insynen i välfärdsföretagen, säger Ardalan Shekarabi.

Själv får han sina uppgifter från medier och till en del ur företagens årsredovisningar, som inte går ner på detaljnivå. Detta menar han visar hur tandlös politiken är i dagens regelverk.

– Det är oförståeligt att en riksdagsmajoritet kan tycka det är OK att vi inte har insyn i hur gemensamma pengar till skolpliktig verksamhet används, säger han.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin