Läs senare

Ministern vill se fler barn i förskolan: ”Viktigt”

förskolanDe flesta barnen i Sverige går i förskola, men i landets tre största städer är omkring 5 400 barn i åldern 2-5 år hemma om dagarna. Utbildningsminister Anna Ekström vill att den andelen ska minska.
– Jag är orolig över de barn som inte går i förskolan, det är de barn som behöver förskolan bäst, säger hon till Lärarnas tidning.

22 okt 2019
Ministern vill se fler barn i förskolan: ”Viktigt”

Sverige har ingen förskoleplikt, men regeringen kommer inom kort att tillsätta en statlig utredning om en eventuell obligatorisk språkförskola. Förslaget är en del av januariavtalet som regeringen har slutit med Centerpartiet och Liberalerna.

Det är framför allt i socioekonomiskt svaga eller socialt utsatta områden som andelen barn i förskola är lägre, visar siffror från Stockholm, Göteborg och Malmö som Ekot tagit del av. I

Järvaområdet i Stockholm var elva procent av två- till femåringarna inte inskrivna i förskolan i fjol.

Enligt färsk statistik från SCB är drygt 23 000 barn i åldern tre till fem år inte inskrivna i förskolan, sett över hela landet. Det motsvarar 6 procent av alla i den åldern, och av dem är utrikes födda och barn från familjer med låga inkomster överrepresenterade.

Samtidigt tampas redan förskolan med stora arbetsmiljöproblem – delvis till följd av för stora barngrupper och för lite utbildad personal.

”Det vi ser idag är en förskola som inte är hållbar. Ambitionerna blir allt högre samtidigt som färre i personalen är utbildade för sitt arbete och där besparingar i många kommuner spär på en redan pressad arbetssituation. Regeringen borde tillsätta en utredning med ett helhetsgrepp för att säkra hållbara arbetsvillkor på förskolorna i hela landet.”, skrev nyligen Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand i debatt-artikeln ”Du ljuger om barngruppernas storlek, Stefan Löfven”.

När Lärarförbundet nyligen rankade Sveriges bästa skolkommun var andelen barn i förskolan en av faktorerna som vägdes in. De kommuner som hamnade i topp där var Torsby, Munkfors, Sorsele, Arvidsjaur och Danderyd. I botten hamnade Pajala, Ljusnarsberg, Vindeln, Markaryd och Vansbro.


FÖLJ OSS GÄRNA PÅ INSTAGRAM!

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin